MR wil ‘verheerlijking van terrorisme’ bestraffen
MR-kamerlid Denis Ducarme. Foto: belga
Kamerfractieleider Denis Ducarme (MR) heeft een wetsvoorstel ingediend om de verheerlijking van terrorisme – een mening dus – te bestraffen. Hij wil ook één gratis preventienummer voor familieleden en vrienden van geradicaliseerden.

Een gevangenisstraf van een maand tot een jaar en/of een geldboete van 50 tot 1.000 euro. Dat zijn de straffen die de MR voorstelt voor iemand die ‘wetens en willens’ terroristische misdrijven in het openbaar ‘goedkeurt, poogt te rechtvaardigen of schromelijk minimaliseert’. Gebeurt dat op het internet, dan moet het bestraft worden met zes maanden tot twee jaar cel en boetes tot 5.000 euro. Derde trap: als de strafbare boodschap door een minderjarige kan worden gezien, dan spreken we van twee tot vijf jaar cel en boetes tot 15.000 euro.

MR-kopstukken Denis Ducarme en Olivier Chastel, respectievelijk kamerfractieleider en partijvoorzitter, hebben een eerste concreet wetsvoorstel ingediend dat de ‘verheerlijking van terrorisme’ beteugelt. Ze begeven zich daarmee op glad ijs, beseffen ze, want ‘de vrijheid van meningsuiting is een hoeksteen van onze democratie’.

‘Toch is die vrijheid niet absoluut’, aldus Ducarme, ‘zowel het Grondwettelijk Hof als Europese rechtscolleges hebben dat al aangegeven. Een terroristische aanslag toejuichen of minimaliseren is allerminst onschuldig.’

De bestraffing ervan past volgens de MR in de ‘dwingende sociale noodwendigheid’ waarvan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de beperking van de vrijheid doet afhangen. Doel van het wetsvoorstel is vooral om een ‘krachtige boodschap’ uit te dragen en mensen ‘de ernst van een dergelijk gedrag te doen inzien’.

Behalve een wetsvoorstel heeft de MR-fractieleider ook een voorstel van resolutie klaar, waarmee hij ‘één gratis preventienummer’ wil invoeren om personen die geconfronteerd worden met radicalisering bij te staan. 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in