Brussel trok woensdagochtend geleidelijk aan weer op gang, zij het nog altijd op verminderde kracht. De bussen, trams en metro's van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB rijden woensdagochtend zoals voorzien. Ook de scholen gaan weer open, maar onder strikte maatregelen: ouders mogen niet mee binnen en buitenschoolse activiteiten blijven nog afgelast.

Het hoogste veiligheidsniveau (vier) blijft van kracht in het Brusselse gewest, maar het openbare leven herneemt wel voor een deel. De Brusselse scholen kunnen opnieuw opengaan en krijgen 300 agenten aan de schoolpoorten. Ook een deel van de metro's kan opnieuw rijden, aan de ingang en op de perrons komen 200 agenten voor de bewaking. Heel wat culturele instellingen blijven nog gesloten, onder meer de AB of het Koninklijk Circus annuleren hun optredens.

MIVB

35 van de 69 stations gaan weer open, voornamelijk in het centrum. De eerste metro's zijn om 6 uur uitgereden, meldt woordvoerder Guy Sablon van de MIVB.

De metrolijnen 1 en 5 rijden tussen Weststation en Montgomery, lijn 2 tussen Simonis en Elisabeth. De reizigers kunnen rekenen op een normale capaciteit, maar de metro zal enkel rijden tussen 6 uur en 22 uur. Normaal is dat van 5.30 uur tot zowat middernacht.

Ook wordt de noord-zuidas zowat volledig in ere hersteld, op drie stations na. De tram doet dus bijna het hele traject op premetrolijnen 3 en 4, enkel de stations Beurs, Anneessens en Lemonnier blijven voorlopig dicht. Ook de premetrostations op lijn 7 tussen Meiser en Boileau gaan weer open. De bussen rijden volgens de normale dienstverlening.

De MIVB merkt nog op dat veiligheidsmensen in elk station zullen waken over de veiligheid van de reizigers. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon kondigde intussen aan dat het naast de private veiligheidsdiensten en de spoorwegpolitie ook gaat om tweehonderd militairen.

Vrijdag zal de overheid de situatie samen met de veiligheidsdiensten opnieuw evalueren en beslissen of ook de rest van het netwerk kan worden opengesteld.

De Lijn

De dienstverlening van De Lijn in Vlaams-Brabant en Brussel verloopt woensdagochtend normaal. Volgens de busmaatschappij zijn alle chauffeurs van De Lijn Vlaams-Brabant tot nog toe - 6 uur - uitgereden en rijden ook de lijnen die Brussel bedienen normaal, zo meldt De Lijn woensdag in een communiqué.

De vervoersmaatschappij zal er ook voor zorgen dat alle schoolbussen rijden zodat de jongeren veilig naar de scholen in de hoofdstad worden gebracht.

Dinsdag had de busmaatschappij gewaarschuwd dat ze ook woensdag nog hinder verwachtte, zij het in mindere mate dan de twee vorige dagen. Maandag werd beslist om het hoogste dreigingsniveau te behouden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 'Heel wat chauffeurs zien het niet haalbaar om de hoofdstad met de bus te bedienen', klonk het daarna bij De Lijn.

Scholen

Onder verhoogde veiligheidsmaatregelen gingen ook de scholen in het Brusselse gewest opnieuw open, nadat die twee dagen gesloten waren gebleven. Ouders mogen hun kinderen enkel tussen bepaalde uren ophalen en kunnen niet mee binnengaan. Buitenschoolse uitstappen blijven voorlopig nog geannuleerd.

Winkels

De winkelcentra City 2, Anspach, Woluwe Shopping Center, Westland en Stockel Square openen vanaf woensdag weer de deuren. Voor de Gulden Vliesgalerij in Elsene is dat dinsdag al het geval. Ook de Ikea-vestigingen in Anderlecht en Zaventem gaan opnieuw open.

Cultuurhuizen

Vanaf woensdag zouden alle culturele instellingen opnieuw open moeten zijn in Brussel. Daar zullen geen militairen staan, maar de controles worden wel verscherpt. Er zijn evenwel een aantal uitzonderingen.

Federale musea -  Museum van Natuurwetenschappen, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten - blijven nog dicht tot vrijdag.

De Beursschouwburg nog gesloten blijft, zoals ook de Ancienne Belgique en het Koninklijk Circus, ondanks de vraag van de stad Brussel om opnieuw te openen. Het Kaaitheater annuleert woensdag en donderdag de voorstellingen van 'Song from far away' van Toneelgroep Amsterdam/Ivo Van Hove 

De stedelijke musea gaan woensdag wel opnieuw open. Het Atomium en Mini-Europa openden gisteren al. Ook het Paleis voor Schone Kunsten is toegankelijk voor het publiek.

De Kinepolis van Brussel opent woensdag opnieuw. Al blijft de cinema wel voorzichtig: hij stelt slechts één verdieping open voor publiek. Dat heeft geen gevolgen voor het filmaanbod, bezoekers kunnen nog steeds alle films die aangeboden worden door de cinema gaan bekijken. Er zal extra politieaanwezigheid zijn bij de heropening, meldt Belga.

Justitie

Verschillende gerechtsgebouwen in Brussel blijven gesloten. Enkel in het Justitiepaleisn gelegen aan het Poelaertplein, worden zittingen gehouden. Dinsdag zitten de balies samen met voorzitters van de rechtbanken en het parket om oplossingen te zoeken.

De gebouwen van de Vlaamse overheid in Brussel zijn dinsdag open, maar er is wel voorzien in extra politiebewaking aan de ingang. Het werk en de dienstverlening lopen gewoon door. Het zijn de leidend ambtenaren die beslissen of hun personeel kan telewerken of niet. Verder zijn enkele maatregelen verscherpt. Zo zijn er bijvoorbeeld striktere onthaalprocedures.

Ziekenhuizen

Ziekenhuizen hernemen hun dienstverlenening zoals gewoonlijk. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block waarschuwt ziekenhuispersoneel wel dat ze waakzaam moeten zijn voor terroristen die mogelijk zouden kunnen inflitreren onder de zorgverleners.