De 8 beste films van de week
Ixcanul Foto: rr
Johnny Depp neemt het deze week op tegen een Guatemalteeks Mayameisje. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Son of Saul

Een mens in de hel van Auschwitz.


Wat is het om mens te zijn? Die vraag werpt de Hongaarse regisseur László Nemes je in het gezicht met deze fictiefilm over een man die, tussen de gaskamers en verbrandingsovens, op zoek gaat naar een rabbi om zijn zoon te begraven. De camera kleeft op zijn gezicht, of op zijn schouders, terwijl hij werktuiglijk zijn afschuwelijke taken verricht als lid van het Sondernkommando, dat de Joden richting gaskamer begeleidde. De grootste horror blijft buiten beeld, maar de gruwel zit in de morele dilemma’s die Nemes oproept. Wat is het goede, wat het kwade in deze wereld ontdaan van menselijkheid? Ook dit kan film zijn, en wat voor een.

naar de recensie >

2

Black

Romeo & Julia in Brusselse stadsbendes.


Adil El Arbi en Bilall Fallah schenken een nieuwe generatie zijn ‘Romeo en Julia’ met deze donkere film over stadsbendes in Brussel. Niet alleen zij hebben reuzenstappen genomen sinds hun debuut vorig jaar, ook hun chef fotografie Robrecht Heyvaert. Marwan en Mavela vormen een van de mooiste koppels uit de Belgische film.

naar de recensie >

interview met regisseur Adil El Arbi en Bilall Fallah >

3

The lobster

Daten op leven en dood.


Colin Farrell checkt in bij een hotel voor singles. Als hij niet snel de liefde van zijn leven heeft gevonden, verandert hij in een dier naar keuze. In zijn satire op onze obsessie met relaties puurt Yorgos Lanthimos schrandere humor en tragiek uit absurde toestanden in een surrealistisch sfeertje.

naar de recensie >

interview met regisseur Yorgos Lanthimos >

4

Crimson peak

Visuele Victoriaanse sensatie.


Een van de mooiste spookhuizen uit de filmgeschiedenis is dat van ‘Crimson peak’, waar de herfstbladeren door het dak binnendwarrelen en een rode vloeistof door de planken vloer opstijgt. Het lekkende kasteel verbeeldt de teloorgang van de Oude Wereld, maar ook de morele staat van de bewoners: in prachtig verval en vol donkere kamers en gesloten deuren. Mia Wasikowska belandt er als de verse bruid van Tom Hiddleston, die er woont met zijn zus, ijzig kil gespeeld door Jessica Chastain. Als Wasikowska door de gangen loopt, van de zolder tot de kelderverdieping, is het alsof ze door haar, hun en ons onderbewustijn wandelt.

‘Master of terror’ Guillermo del Toro heeft er een oogverblindende film van gemaakt met, net zoals in de grote ‘gothic novels’, meer romantiek dan horror. De digitale spoken zijn niet half zo angstaanjagend als Jessica Chastain.

naar de recensie >

5

D’Ardennen

Griekse tragedie in Ardense modder.


Wie is de grootste Belg: Eddy Merckx of Jean-Claude Van Damme? Robin Pront debuteert met een vuile thriller die niet alleen enkele stevige wendingen in petto heeft, maar ook memorabele dialogen à volonté en kleurrijke randfiguren. Jeroen Perceval, Veerle Baetens en Kevin Janssens zijn elke seconde overtuigend als johnny’s en marina, maar ook als dramatische personages die niet aan hun lot kunnen ontkomen. Best te zien in joggingbroek en met een kapsel dat er niet uitziet.

naar de recensie >

interview met Robin Pront >

6

Youth

Paolo Sorrentino’s kuuroord voor de ziel.


Legendarische acteurs Michael Caine en Harvey Keitel ontmoeten elkaar als een componist op rust en een regisseur op leeftijd in een kuuroord in de Zwitserse Alpen. Ze mijmeren over de herinneringen die ze kwijt zijn, prostaatproblemen, spijt, ambitie en gemiste liefdes. Ondertussen komen de meest kleurrijke personages voorbij, waaronder een Maradona-figuur, popster Paloma Faith en Jane Fonda, die alles geeft wat ze heeft in een meesterlijke monoloog. Verwijzingen gaan van popcultuur naar thema’s uit de kunst: als Miss Universe poedelnaakt in het buitenzwembad stapt terwijl de twee oude jongens toekijken, roept dat Susanna en de ouderen op, maar dan net dat tikje anders.

Sorrentino treedt in deze Engelstalige film minder nadrukkelijk in de voetsporen van Federico Fellini dan in ‘La grande bellezza’ en wat ons betreft, is dat een bevrijding. Meer dan satire en cynisme is hier ook plaats voor berusting en ontroering. Het is heerlijk meedrijven op de melodieën van Sorrentino.

naar de recensie >

interview met Michael Caine >

7

Black Mass

Wie is de mol?


Johnny Depp diversifieert in zijn typetjes met deze voor zijn doen erg ingehouden vertolking van James 'Whitey' Bulger. Die zaaide terreur en drugs in het Boston van de jaren 80 als chef van de Ierse maffia. Joel Edgerton speelt hem uit de film als John Connolly, de FBI-agent die in de maffia infiltreerde, maar zelf besmet raakte met het virus. Sfeervolle maar weinig verrassende misdaadfilm.

naar de recensie >

8

Ixcanul

Op de vulkaan.


Maria is een meisje in een dorp op een vulkaan waar de tijd heeft stilgestaan. Ze wil zo snel mogelijk weg, richting een beter leven. Jayro Bustamante, regisseur uit Guatemala, heeft er een prachtig drama van gemaakt, met humor en respect voor de bijzondere cultuur. Dat deze Maya's tweederangsburgers in hun eigen land zijn, komt aan als een schrijnend onrecht.

naar de recensie >

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig