300 agenten voor Brusselse scholen, 200 voor metro
Foto: put

De regering zet vanaf woensdag driehonderd agenten in voor de bescherming van de Brusselse scholen. Zowat tweehonderd anderen zullen de metro voor hun rekening nemen. Dat valt te horen bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Of alle metrostations woensdag meteen weer open zullen gaan, is nog niet duidelijk.

De Nationale Veiligheidsraad besliste maandag - ondanks het aanhoudende terreurniveau 4 - om de scholen woensdag toch opnieuw te laten openen. Dinsdag blijven ze nog dicht om de extra beveiliging voor alle 160 Brusselse scholen te regelen.

Concreet roepen de Brusselse politiezones extra hulp in van de federale politie en lokale zones buiten het hoofdstedelijk gewest. Uit welke provincies en gemeenten de extra manschappen zullen afzakken, is een puzzel die nog volop gelegd wordt. Hoe dan ook zullen zij, net als de agenten uit de federale reserve, steeds onder de verantwoordelijkheid van de betrokken Brusselse zones vallen.

Scholen nooit doelwit

De scholen werden nooit als een potentieel doelwit beschouwd door Ocad, onderstreepte Brussels minister-president Rudi Vervoort maandagavond nog. De sluiting gebeurde echter uit voorzorg, om de veiligheid voldoende te kunnen garanderen op het ogenblik dat de leerlingen samen aankomen en vertrekken.

De minister van Binnenlandse Zaken beloofde een maximale inzet van mensen, ‘al bekijken we nu hoe we dat specifiek gaan organiseren’.