‘Belgica’ is de nieuwste film van Felix Van Groeningen, bekend van films als ‘Dagen zonder lief’, ‘De helaasheid der dingen’ en ‘The broken circle breakdown’.

Belgica is de vijfde langspeelfilm van de Gentse regisseur Felix Van Groeningen. Voor deze prent bleef Van Groeningen in zijn thuisstad, waar hij een film maakte over twee broers, Jo en Frank, die een café uitbaten. Voor de film baseerde de regisseur zich onder meer op het Gentse café Charlatan, dat door Van Groeningens vader werd opgericht. Voor de opnames werd niet de Charlatan gebruikt, maar wel de Afsnis, het café aan de andere kant van de Sint-Jacobskerk in Gent.

De hoofdrollen in de film worden vertolkt door Charlotte Vandermeersch, het lief van Van Groeningen, en Tom Vermeir en Stef Aerts. Die twee laatsten vertolken de rollen van de twee broers, twee zeer verschillende persoonlijkheden die, terwijl hun zaak steeds succesvoller wordt, meer en meer uit elkaar groeien.

Voor de film werkte Van Groeningen samen met productiehuis Menuet, de montage was in handen van Nico Leunen, net zoals voor Van Groeningens films Steve + Sky, Dagen zonder lief, De helaasheid der dingen en The broken circle breakdown. Aan het scenario schreef ook theatermaker Arne Sierens mee. De muziek, die in deze film centraal staat, was in handen van de broers Dewaele van Soulwax.

De film verschijnt begin maart volgend jaar in de zalen.