Groen vraagt opschorting handelsrelaties met Saoedi-Arabië
Foto: BELGA

Oppositiepartij Groen dringt aan op een opschorting van alle handelsrelaties en investeringen in Saoedi-Arabië. “Dat land vergiftigt de ganse regio met zijn fundamentalistische boodschap en financiert het internationaal terrorisme. Een herijking van onze relaties met Saoedi-Arabië is niet alleen een kwestie van mensenrechten, maar van onze veiligheid en welbegrepen eigenbelang”, zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt.

Volgens Groen kan de binnenlandse aanpak van de terreur niet los gezien worden van “een herijking van het buitenlands beleid”. Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt: “Ik mis een standpunt van de regering over onze relaties met Saoedi-Arabië en andere radicaal islamitische landen”. Als het van Groen afhangt, moeten alle handelsrelaties met “schurkenstaat” Saoedi-Arabië on hold worden gezet.

De jaarlijkse export vanuit België naar Saoedi-Arabië bedraagt 2 miljard euro. Daarvan gaat één tiende naar wapenhandel. “Het is onbegrijpelijk dat, op zijn minst op vlak van wapenexport, Saoedi-Arabië nog niet op de zwarte lijst staat. In 2013 werden landen als Egypte, Jemen, Syrië en Bahrein wel op de zwarte lijst gezet, voor Saoedi-Arabië werden controles ‘verscherpt’. Dit belette echter niet dat er nog steeds wapens werden geëxporteerd naar Saoedi-Arabië. De ‘verscherpte controle’ was duidelijk onvoldoende, “ meent Vlaams parlementslid Wouter Van Besien

Concreet vraagt Groen alle investeringen on hold te zetten “in afwachting van een grondige analyse van de geldstromen in en naar Saoedi-Arabië”.