België heeft Marokko ‘nauwe samenwerking’ gevraagd
Vorige week droeg informatie van de Marokkaanse inlichtingendiensten bij tot de ontmanteling door de Franse onderzoekers van de jihadistische cel rond Abdelhamid Abaaoud. Foto: AP
België heeft aan Marokko gevraagd om ‘nauw samen te werken op het gebied van inlichtingen en veiligheid’. Dat gebeurde in in een telefoongesprek tussen de koningen van beide landen.

Volgens het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft koning Filip zijn ambtsgenoot koning Mohamed VI van Marokko maandag telefonisch gecontacteerd om de vraag tot samenwerking over te maken. Het initiatief ging uit van de Belgische regering. Na het telefoontje hadden de ministers van Binnenlandse Zaken van beide landen, Mohamed Hassad en Jan Jambon, contact met elkaar.

Volgens een persbericht zou in het gesprek tussen de ministers ‘een concrete en onmiddellijke inwerkingtreding van de samenwerking zijn afgesproken’, op dezelfde manier als Marokko reeds samenwerkt met Frankrijk. Ook de top van de inlichtingendiensten van beide landen zouden reeds contact hebben gehad.

De samenwerking met Marokko is te verklaren omdat 'in heel het terrorismedossier komen nogal wat mensen met Marokkaanse nationaliteit of de dubbele nationaliteit voor. Het is belangrijk om zoveel mogelijk informatie daarrond te verzamelen', aldus Jambon bij VRT Nieuws. Zo is ook Salah Abdeslam, een van de voornaamste verdachten van de aanslagen in Parijs, die nog steeds op de vlucht is, van Marokkaanse origine.

Vorige week droeg informatie van de Marokkaanse inlichtingendiensten ook al bij tot de ontmanteling door de Franse onderzoekers van de jihadistische cel rond Abdelhamid Abaaoud. Deze Marokkaanse Belg zou het brein geweest zijn achter de aanslagen van 13 november. Hij werd vijf dagen later gedood bij een politie-inval in Saint-Denis. 

De Franse president François Hollande heeft de Marokkaanse koning bedankt voor zijn ‘efficiënte steun’ in het onderzoek naar de aanslagen van IS.