Het dreigingsniveau vier blijft in Brussel wellicht tot maandag van kracht. Toch gaan de scholen en metro woensdag weer open. Door de extra veiligheidsmaatregelen kan iedereen dan gerust naar school gaan of de metro nemen, zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in Terzake.

Het dreigingsniveau 4 in Brussel en het niveau 3 voor de rest van het land blijven behouden, zo kondigde premier Michel eerder aan. Vanaf woensdag gaan de scholen en kinderdagverblijven weer open. De metro zal ‘progressief’ weer rijden. 

'De beslissing om de scholen en de metro woensdag te heropenen, kwam er na een serieus overleg met de veiligheidsdiensten', zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). 'We moesten de absolute zekerheid hebben dat ondanks het dreigingsniveau vier de veiligheid kon worden gegarandeerd.'

Aan het dreigingsniveau heeft de Nationale Veiligheidsraad maatregelen gekoppeld. De heropening van de scholen en metro gaat samen met een verhoogde politionele aanwezigheid, verklaarde minister van Justitie Koen Geens. ‘Ook de scholen zelf gaan strategische maatregelen nemen.’

De scholen nog een dag gesloten houden, biedt de politiediensten de mogelijkheid om de nodige veiligheidsmaatregelen op punt te stellen in de aanloop naar de heropening op woensdag.

De Brusselse regeringsleider Rudi Vervoort wees erop dat het niet mogelijk is om het leven in het gewest voor een volledige week stil te leggen. Het Brussels gewest zal een ‘aanzienlijke versterking’ van de capaciteit van zowel politie als leger krijgen, zei hij ook.

Naast alle scholen in Brussel en Vilvoorde blijven dinsdag ook de scholen van het GO! in Wemmel dicht. Deze scholen waren ook maandag gesloten wegens de terreurdreiging. In Dilbeek wordt dinsdag wel opnieuw les gegeven. Dat is ook het geval in het KTA Pro Technica in Halle.