In Montrouge, een stad in de zuidelijke Parijse banlieue, werd maandagmiddag een voorwerp teruggevonden dat volgens verschillende Franse media een bommengordel zou kunnen zijn, mogelijk die van de voortvluchtige Salah Abdeslam.

De Franse politie vond het voorwerp gisterennamiddag in een tas vlak bij het metrostation Châtillon-Montrouge. Aan de gordel zou geen ontstekingsmechanisme gezeten hebben om de explosieven te laten ontploffen. In dezelfde buurt werd eerder al de gsm van Salah Abdeslam, de voortvluchtige verdachte van de aanslagen, gelokaliseerd op 13 november, de dag van de aanslagen in Parijs. De omgeving werd afgesloten door de ordediensten. 

Als vandaag bevestigd wordt dat het inderdaad om een bomgordel gaat, zou dat de theorie kunnen bevestigen dat Salah Abdeslam op het laatste moment in Parijs heeft besloten niet tot de actie over te gaan. Omdat zijn bommengordel niet werkte? Of omdat hij zich plots bedacht heeft?

Dat laatste is ook waar zijn broer Mohamed van overtuigd is. Volgens onze informatie zou Salah de voorbije week vanuit Brussel een contact hebben gehad met IS-leden in Syrië. Die zouden hem gevraagd hebben terug te keren naar Syrië, maar Salah zou hen gezegd hebben dat hij nog steeds van plan is om ‘zijn werk’ af te maken.

Nathalie Gallant, de advocate van Mohamed Abdeslam, zei zondag aan BFM/TV dat Salah tussen twee vuren zit. ‘Als hij zijn opdracht niet vervuld heeft, dan is hij nu zelf een doelwit voor IS. Maar ook de federale politie zoekt hem. Voor hem is het beter als hij zich overgeeft.’