Parijse burgemeester onthult extra pakket veiligheidsmaatregelen
Burgemeester Anne Hidalgo. Foto: AFP

Tien dagen na de aanslagen in Parijs heeft de socialistische burgemeester van de Franse hoofdstad een pakket versterkte veiligheidsmaatregelen onthuld. ‘Onvoldoende’, oordeelt de rechtse oppositie.

‘We gaan de veiligheid in de openbare voorzieningen versterken’, kondigde burgemeester Anne Hidalgo aan. Een eerste reeks maatregelen die genomen werden na de jihadistische aanslagen van begin januari wordt verlengd. Daarnaast worden er ook enkele nieuwe regelingen gelanceerd, waaronder de installatie van videofoons op 80 nieuwe plaatsen waar kinderen worden opgevangen, beveiligingswerken op diverse sites, de uitrol van 165 bewakingscamera’s in 2016 en de aanwerving van 30 veiligheidsagenten.

Oppositieleidster Nathalie Kosciusko-Morizet vindt de maatregelen echter niet voldoende. ’Het is een desillusie te denken dat we de veiligheid van de Parijzenaars in 2016 op dezelfde manier kunnen verzekeren als we dat in 2014 deden’, verklaarde ze. De voorstellen ‘staan niet in verhouding tot de ernst van de situatie in ons land, dat in oorlog verkeert’, aldus ook burgemeester van het 15de arrondissement van Parijs, Philippe Goujon. De oppositie eist een ’echte gewapende stadspolitie bestaande uit 3.000 manschappen’. Daarnaast vraagt ze ook een noodplan dat voorziet in de installatie van minstens 1.000 camera’s en metaaldetectoren aan openbare instellingen.

De Franse minister van Financiën Michel Sapin heeft tegelijk laten weten de geldstromen van de terroristen te willen beperken, en daarbij vooral de zogenaamde prepaid betaalkaarten te viseren. Zo wil Sapin onder andere een beperking van het maximale bedrag dat met zo’n kaart kan worden afgehaald. Ook wil de minister de autoriteiten die bevoegd zijn voor de strijd tegen witwaspraktijken meer bevoegdheden geven.