Het dreigingsniveau vier blijft van kracht in Brussel. Dat heeft premier Michel aangekondigd op een persconferentie. In de rest van het land blijft terreurniveau drie gelden. Vanaf woensdag gaan de scholen en de metrostations weer open.

De Nationale Veiligheidsraad, die de regeringstop, de bevoegde ministers en de veiligheids- en inlichtingendiensten samenbrengt, boog zich maandagnamiddag opnieuw over de terreurdreiging in ons land. De situatie is onveranderd, zei de premier na de vergadering. Tenzij de situatie de komende dagen in positieve zin verandert, blijft niveau vier zeker tot volgende week maandag gehandhaafd. De volgende maatregelen blijven gelden: 

1) Vermindering van evenementen waar veel personen worden verwacht. 
2) Versterking van aanwezigheid politie en leger op het terrein 
3) Veiligheidsmaatregelen voor het openbaar vervoer

Vanaf woensdag gaan de scholen wel weer open en gaat ook de metro in Brussel 'progressief' weer rijden. De regering wil zo snel mogelijk terug naar een normale situatie gaan, zei de premier. Hij bedankte de veiligheidsdiensten voor hun werk en de mensen voor hun begrip.

Nog acties

'Er bestaat volgens de informatie van de betrokken diensten nog altijd een nakende dreiging', zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aan de VRT. 'De voorbije arrestaties hebben die niet weggenomen. Begin volgende week volgt een nieuwe evaluatie van de Nationale Veiligheidsraad. Maar op elk moment kan het dreigingsniveau nog verlaagd worden.'

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zei aan VTM dat er de komende dagen nog politieacties zullen volgen. 'Het probleem is nog niet opgelost, dat is duidelijk', zei hij. 'We gaan verder. De politieacties zullen ook verder gaan, tot de hele zaak is opgelost.' De bedoeling is om Salah Abdeslam en anderen te pakken, zei hij.

Niveau vier

Het veiligheidsniveau werd begin vorige week eerst naar drie opgetrokken in het hele land. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd het in het Brusselse gewest naar niveau vier, het hoogst mogelijke dreigingsniveau, gebracht. Zondagavond liet premier Charles Michel weten dat het veiligheidsniveau in Brussel op vier blijft. Daardoor bleven maandag scholen, (pre)metrostations en verschillende andere openbare gebouwen gesloten. Die maatregelen blijven dus voorlopig van kracht.

Er wordt nog altijd gezocht naar Salah Abdeslam, een van de vermoedelijke daders van de aanslagen in Parijs op 13 november. ‘We zullen de maatregelen volhouden, zolang als die nodig zijn. Desnoods dagen en weken. We hebben voldoende manschappen', zo zei Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) voor de vergadering.

Vilvoorde wachtte het oordeel van de Nationale Veiligheidsraad niet af. Dinsdag blijven de scholen er gesloten en ook de woensdagmarkt wordt afgelast. Grote evenementen worden apart geëvalueerd. Kleinere evenementen kunnen gewoon doorgaan.

Kind en Gezin meldt dat de Nederlandstalige crèches in het Brussels Gewest ook dinsdag de deuren dicht houden. 
De maatregel geldt voor groepsopvang. De (kleinschalige) gezinsopvang in het Brussels Gewest heeft de keuze om in opvang te blijven voorzien.

De Brusselse stadsmusea gaan dinsdag alweer open. Dat bevestigen schepen van Onderwijs Faouzia Hariche (PS) en schepen van Cultuur Karine Lalieux (PS). 'Mensen zullen hun vesten en zakken moeten openen en tonen, en er zullen minder deuren open zijn, maar de instellingen blijven even gastvrij als voordien', aldus nog Lalieux.

Vanaf woensdag moeten alle culturele instellingen op het grondgebied van de stad (zoals de Beursschouwburg, de KVS of het Théâtre National) weer toegankelijk zijn voor het publiek. 'Als de winkelcentra en de scholen weer open zijn, moeten de culturele instellingen zeker opnieuw open', klinkt het.