Terreurdreiging erkend als ‘overmacht’
Foto: BELGA

Bedrijven uit het Brussels Gewest die vandaag de deuren gesloten houden mogen daarvoor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht inroepen. Zo draaien ze niet volledig zelf op voor de kosten. Dat laat minister van Werk Kris Peeters (CD&V) weten.

In de wetgeving over tijdelijke werkloosheid komt het begrip terreurdreiging niet expliciet voor. Er is wel sprake van ‘overmacht’, die slaat op omstandigheden buiten de wil van de werkgever en werknemer. Peeters heeft nu aan de RVA de opdracht gegeven om toe te staan dat bedrijven de regeling op die basis mogen gebruiken tijdens de terreurdreiging.

Concreet gaat het om de werknemers van bijvoorbeeld winkels in shoppingcentra, scholen, horecazaken en het openbaar vervoer. De overheid heeft de betrokken bedrijven namelijk geadviseerd om dicht te blijven. Als er voor hen geen alternatief is zoals thuiswerken, of werken op een andere locatie, dan zal een aanvraag tot tijdelijke werkloosheid wel aanvaard worden. De werkgever hoeft dan geen loon te betalen, maar de werknemer krijg wel automatisch een werkloosheidsuitkering toegekend.

‘In de huidige context wil ik de economische schade zoveel als mogelijk beperken, en bedrijven in het Brussels Gewest de optie van tijdelijke werkloosheid bieden’, zegt Peeters. ‘Dit is een beslissing in het belang van de draagkracht van onze ondernemingen.’ De minister stelt ook nog dat het ‘in ieders belang’ is ‘dat we zo snel als mogelijk terug naar de orde van de dag gaan’.

Werkgeversorganisaties VBO en NSZ reageren positief op het besluit om de terreurdreiging als overmacht te erkennen. 'Een uitzonderlijke situatie als deze vraagt om uitzonderlijke maatregelen', stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.