Verdachten van moord verraden door gsm-verkeer

Voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven is maandag het proces begonnen tegen vier jonge Belgen van Turks-Koerdische herkomst die beschuldigd worden van moord op Ziena Kemous. Ahmet Kaplan (22) en zijn medeplichtigen zouden in de nacht van 21 op 22 juni 2012 het 22-jarige meisje hebben gedood en begraven in Leuven.

Ahmet Kaplan (22), Berzan Kaplan (23), Ridvan Aras (23) en Rojhat Akgül (22) staan terecht als dader of mededader van de moord op de jonge vrouw uit Leuven. Kemous, een Belgische uit een Marokkaans-Belgisch gezin, werd voor het laatst levend gezien op 21 juni 2012 toen ze rond 23 uur van haar werk in een brasserie in Leuven naar huis terugkeerde. Haar lichaam werd op 13 september van dat jaar opgegraven in Heverleebos.

Gsm-onderzoek verraadt plan

In de aanloop naar de feiten hadden de beschuldigden een vernuftig systeem van gsm-verkeer opgezet. Maar de speurders ontmaskerden hun strategie. Het telefonieonderzoek begon met de gsm van Kemous. De avond van de feiten had ze diverse keren contact met Ahmet Kaplan, haar ex-lief en vader van haar kind. Het laatste gesprek werd geregistreerd om 23.31 uur. Het toestel werd om 1.58 uur handmatig uitgezet onder de zendmast van de verkeerswisselaar in Bertem. Haar gsm werd nooit teruggevonden.

Het tweede luik van het telefonieonderzoek spitste zich toe op vier onbekende oproepnummers, die intensieve onderlinge contacten verraadden van 20 tot 22 juni. Het ging om prepaidnummers waar geen abonnement of naam aan verbonden is. De gsm’s, gezamenlijk aangekocht in Brussel, waren van hetzelfde merk en type. Volgens de beklaagden waren ze bedoeld als “vriendengsm’s” maar eigenlijk moesten ze ervoor zorgen dat ze alleen met elkaar in verbinding stonden. Dat doet vermoeden dat ze wel degelijk een plan hadden.

Nummers samen geactiveerd en gsm’s gelijktijdig uitgeschakeld

De vier oproepnummers werden op hetzelfde tijdstip geactiveerd. De avond van de feiten werden ze geregistreerd onder zendmasten die gelijklopend zijn met het traject dat Ziena Kemous normaal volgde bij haar verplaatsingen van het werk naar haar verblijfplaats. Aan de hand van zendmastbepaling konden de speurders het traject van de vermeende daders die bewuste avond en nacht in kaart brengen. Een van hen reed op en af van Leuven naar Antwerpen, vermoedelijk als alibi. De drie anderen werden eerst gesignaleerd onder de mast Kesseldallaan in Leuven, die onder meer het natuurgebied Kesselberg dekt. In dat afgelegen natuurgebied kwam Kemous zo goed als zeker om het leven. Tussen 0.18 en 1.17 uur was er geen enkel contact. Dat was allicht het tijdstip van de moord.

Vervolgens ging het richting Boutersem, naar de woning van Ahmet Kaplan, waar een schop werd opgehaald voor de graafwerken. Volgende halte was Heverleebos in Leuven, waar de gsm’s gelijktijdig werden uitgezet tussen 2.18 en 3.44 uur. Dat was allicht het moment waarop ze Ziena Kemous in een put van amper zestig centimeter dumpten.

File

Het proces begon met ruim een half uur vertraging omdat het hoofd van de jury te laat op de zitting arriveerde. De vrouw beweerde dat ze in de file had gestaan, wat haar een uitbrander van de voorzitter opleverde.