Voorlopig één verdachte aangehouden na huiszoekingen
Zondagavond werden bij raids in het Brussels Gewest 16 arrestaties verricht. Foto: Joris Herregods
Een man die gisteravond bij de huiszoekingen is gearresteerd, is in verdenking gesteld voor deelname aan terroristische activiteiten. Dat meldt het federaal parket. De overige 15 gearresteerde personen van de acties van zondag zijn vrijgelaten.

Sinds zondagavond zijn in totaal 21 personen van hun vrijheid beroofd in de nasleep van de aanslagen in Parijs op vrijdag 13 november. 16 arrestaties werden zondagavond verricht, vijf anderen werden maandagochtend gearresteerd, na zeven nieuwe huiszoekingen. 

Eén van hen is in verdenking gesteld 'voor feiten van deelneming aan de activiteiten van een terroristische groep en een terroristische aanslag (Parijs)', zo meldt het federaal parket. De overige 15 personen zijn na verhoor weer vrijgelaten. 

Bij de 19 huiszoekingen van vannacht werd de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam niet gevat. Evenmin werden er vuurwapens of explosieven gevonden. Er werd wel een som van 26.000 euro in beslag genomen. Andere bij de verschillende huiszoekingen meegenomen voorwerpen worden op dit ogenblik verder onderzocht.

De 5 personen die vanochtend van hun vrijheid werden beroofd, zijn intussen verhoord. Twee onder hen werden vrijgelaten. De onderzoeksrechter zal morgen beslissen over hun eventuele verdere aanhouding.

Hoewel zondagavond het gerucht de ronde ging dat Salah Abdeslam zich met een BMW richting Duitsland zou begeven, zei het parket nu dat dat niet klopt. ‘Tijdens een politiecontrole in de Luikse regio heeft een voertuig BMW de vlucht genomen. Dit voertuig is geïdentificeerd [...] en vertoont geen enkele band met de lopende operatie.’