Foo Fighters op pauze met ‘Saint Cecilia EP’
Foto: AFP

Sinds eind oktober telde op de website van Foo Fighters een klokje af. Toen vannacht het nulpunt werd bereikt, werd Saint Cecilia op de wereld losgelaten, een EP met vijf nieuwe nummers. Met een begeleidende brief van frontman Dave Grohl.

Toen de website van de Amerikaanse rockband veranderde in een aftellende klok, werd wild gespeculeerd over wat eind november aangekondigd zou worden. In de dagen en weken die volgden, werden sporadische hints in de richting van nieuwe muziek gelost.

Het uiteindelijke antwoord heet Saint Cecilia EP, vijf nieuwe tracks die gratis te downloaden zijn. Fans van vinyl kunnen hun exemplaar ook voor een kleine 11 dollar vooruitbestellen.

De naam van de EP verwijst naar het Hotel Saint Cecilia in Austin Texas, waar de muziek in oktober opgenomen werd, en is een ‘viering van leven en muziek’. Dat staat te lezen in een persoonlijke begeleidende brief van zanger Dave Grohl, een goede vriend van Josh Homme, stichtend lid van de Eagles of Death Metal.

Leven en liefde

‘Ons medeleven aan alle slachtoffers van de wreedheden in Parijs. Als antwoord zullen wij leven en liefde vieren met onze muziek. Zo hoort het.’ Er is ook een link om de onder meer in Le Bataclan getroffen slachtoffers een financieel duwtje in de rug te geven.

In zijn brief gaat Grohl ook in op de toekomst van Foo Fighters. ‘Göteborg (waar Grohl deze zomer zijn been brak, red.) herinnerde mij eraan dat het leven snel kan gaan’, schrijft hij, terwijl hij het heeft over ‘pijn versus adrenaline’ en ‘vermoeidheid versus energie’.

‘Dat gezegd zijnde: wij hebben altijd goed kunnen inschatten wanneer het een goed moment was om het voor bekeken te houden. Aan alle mooie liedjes komt een einde. Dat gevoel kwam er in Austin, Texas’, waar de band de laatste shows van de ‘Sonic Highways’-tournee zou spelen. Het was daar dat Grohl ‘nogal impulsief’ besliste om enkele nummers op te nemen, ‘als dank aan iedereen voor de voorbije twee jaar’. En onder meer Gary Clark Jr. en de Preservation Hall Jazz Band werkten mee.

‘Wanneer we elkaar terug zullen zien? Zoals dat steeds gaat bij Foo Fighters: als we aanvoelen dat de tijd daar rijp voor is.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in