Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt daags na de nachtelijke acties in Brussel dat het werk 'in elk geval niet gedaan' is. ‘We gaan door tot we de hele boel opgerold hebben.’ Hij riep op tot waakzaamheid, prees de 'hartverwarmende' reactie van (sociale) media zondagavond, en waarschuwde flauwe grappenmakers dat valse bommeldingen niet geapprecieerd worden.

Jambon was zowel in het extra Journaal op de VRT als in het Radio 1-programma 'De Ochtend' om evidente redenen karig met zijn commentaar. ‘De zaken zijn heel gevoelig, elk detail kan de zaken in het honderd doen lopen’, onderstreepte hij. 'Ik denk dat niemand het op zijn geweten wil hebben om informatie te verspreiden die de terroristen zou kunnen helpen.'

Over het succes van de actie zondag wilde Jambon niets kwijt. Salah Abdeslam is nog steeds op vrije voeten en wapens of explosieven zijn niet gevonden. Bij VTM klonk het wel dat 'als iemand (Salah, red.) een week op de vlucht kan zijn, moeten we daaruit afleiden dat hij steun krijgt.' Of de arrestaties van vannacht daarmee te maken hadden, wou Jambon niet kwijt.

‘Het federaal parket heeft de regie in handen, zij weten wat moet en kan gecommuniceerd worden’, aldus nog Jambon in elke verklaring. De minister zegt te zullen wachten op een nieuwe analyse van het Ocad om te oordelen over de impact van de acties van zondagnacht. Die verwacht Jambon maandagmiddag, waarna de veiligheidsraad opnieuw bijeen zal komen om te beslissen over eventuele aangepaste maatregelen.

Impact

Jambon benadrukte ook nog dat ‘de actie is nog niet gedaan, ze moet nog verdergezet worden. Maar het was al een grote actie gisteren.’ Info over verdere acties gaf de minister niet. ‘Als je een verdediging opzet en je gaat zeggen: “daar en daar staan we”, dat is meestal interessante informatie voor mogelijke aanvallers. Dat gaan we dus niet wereldkundig maken.’

De N-VA'er wijst er nog op dat dreigingsniveau 3, geldig in het hele land, behalve in Brussel, waar niveau 4 geldig is, ook uitzonderlijk is.'In het hele land worden speciale maatregelen getroffen.'

Hartverwarmend

Maar intussen moet het gewone leven volgens Jambon zo goed mogelijk verder gaan, 'zij het met heel veel veiligheidsmaatregelen: politie en militairen op straat. Dat vraagt veel van de maatschappij, maar we gaan door zolang dat nodig is.' Een aanslag zou immers 'een nog veel grotere impact hebben op het leven van de mensen.'

Maar Jambon maakt zich sterk dat de acties door de samenleving gedragen worden. Zo zei hij bij VTM nog dat hij het 'hartverwarmend' vond om te zien hoe (sociale) media gehoor gaven aan de oproep om mee te werken en niet te veel te berichten over #BrusselsLockdown.

Flauwe grappen

Jambon benadrukte nog dat mensen die terecht ongerust waren over iets verdachts, dat steeds moeten blijven melden. 'Maar er zijn ook flauwe grappenmakers. En dit is echt niet de moment. De straffen voor valse meldingen zijn streng en we zullen ze toepassen. Flauwe grappenmakerij zal streng gestraft worden.

Strafmaat valse bommelding?

Artikel 328 van het strafwetboek voorziet voor een valse bommelding een straf van minimum drie maand tot maximum twee jaar gevangenis, soms enkel voorwaardelijk, en een geldboete van 50 tot 300 euro. Daar kan in sommige gevallen een schadevergoeding bovenop komen, die kan oplopen tot enkele tienduizenden euro's. In andere gevallen wordt soms gekozen voor een werkstraf. Er moet wel sprake zijn van 'misdadig opzet'. Mensen die ter goeder trouw iets verdachts melden, dat uiteindelijk loos alarm blijkt, worden in de regel vrijgesproken.