De vraag van de politie zondagavond om op sociale media even niet meer te berichten over de aan de gang zijnde politieacties in Brussel, maakte blijkbaar het surrealististische karakter van de Belg wakker. Plots werd Twitter overspoeld met foto’s en filmpjes van katten, onder de hashtag #BrusselsLockdown. En de federale poltie kwam vandaag met een opmerkelijke beloning.

Katten waren in allerlei poses te zien, van gewone huis-en-tuinkiekjes, tot leuke collages van een poes als Darth Vader of Jedi, of als Carrie uit de Amerikaanse antiterreurreeks 'Homeland'. Ook de Kat himself, katten met geweren of beestjes die zich verstoppen kwamen aan bod. Ook buitenlandse media merkten het fenomeen op en maakten zich vrolijk over het Belgische gevoel voor humor.

Wie het initiatief precies heeft genomen, is niet erg duidelijk. Maar katten zijn altijd al een populair item op het internet en Belgische twitteraars lieten hun fantasie zondagavond de vrije loop. En dat bleef ook in buitenlandse media, zoals Le Figaro, niet onopgemerkt.

Op de persconferentie van het federaal parket sprak de woordvoerder uitdrukkelijk zijn dank uit dat de socialemediastilte werd gerespecteerd. En vandaag kwam de federale politie met een beloning voor alle 'katten die ons gisteren geholpen hebben...':

 

Ook VRT-journalist Rudi Vranckx liet de kans niet onbenut om een kat op zijn Twitterpagina te plaatsen.