Belkacem wordt volledig geïsoleerd in gevangenis
Foto: BELGA

Sharia4Belgium-kopstuk Fouad Belkacem mag voorlopig geen enkel contact meer hebben met medegedetineerden in de gevangenis van Antwerpen. Het gevangeniswezen vreest dat andere gedetineerden onder invloed van Belkacem zouden radicaliseren, schrijft Gazet van Antwerpen maandag.

Het speciale veiligheidsregime waaronder de voormalige Sharia4Belgium-leider Fouad Belkacem werd geplaatst, is een rechtstreeks gevolg van de bloedige terreuraanslagen in Parijs. Het gevangeniswezen in Brussel gaf de Antwerpse gevangenis de opdracht om Belkacem vrijwel volledig te isoleren van zijn medegedetineerden. De aanslagen in Parijs zorgen immers voor verhitte gemoederen bij de gedetineerde moslims en het gevangeniswezen vreest dat Belkacem de actualiteit zou aangrijpen om medegedetineerden te radicaliseren.

'Niet gaan wandelen of ontspannen'

Belkacem mag voorlopig geen contact meer hebben met de andere gevangenen in de Begijnenstraat.'Hij mag niet naar de eredienst en hij mag niet meer gaan wandelen of ontspannen', zegt de Mechelse advocaat Nabil Riffi, een van de raadslieden van Belkacem. 'Bezoek mag hij nog wel ontvangen, maar alleen achter een glazen wand. Mijn cliënt verblijft momenteel in een volledig isolement.'

Fouad Belkacem werd in februari veroordeeld tot twaalf jaar cel als leider van de terroristische groep Sharia4Belgium. Ook tientallen leden die onder zijn invloed naar Syrië zouden zijn vertrokken om zich aan te sluiten bij terreurmilities als IS en Jabhat Al Nusra, werden veroordeeld tot forse gevangenisstraffen.

Belkacem tekende beroep aan tegen zijn veroordeling. Het proces in tweede aanleg loopt nog voor het hof van beroep in Antwerpen.