Geplande vakbondsacties Namen opgeschort door dreigingsniveau
Foto: Jimmy Kets

Door de geplande regionale intersectorale staking in Namen, Charleroi en Doornik zijn ook voor Vlaanderen enkele treinen afgeschaft. Dat meldt de NMBS maandagochtend. De vakbonden lieten maandagochtend evenwel weten dat de geplande acties naar aanleiding van de staking wel worden afgeschaft.

Het gaat om treinen op de verbindingen Binche - Turnhout, Charleroi - Antwerpen Centraal en Antwerpen Centraal - Nijvel. Het zwaartepunt van de actie bij de spoorwegen ligt echter wel in het zuidwesten van het land, klinkt het bij de spoorwegmaatschappij.

De NMBS signaleert ook enkele problemen met de infrastructuur, waardoor het treinverkeer lokaal tijdelijk wat moeilijker verloopt. Tussen Brugge en Gent is er hinder door een seinstoring, er is een wisselstoring ter hoogte van Melle, er zijn problemen aan een overweg tussen Kortrijk en Izegem en er is ijzelvorming op de bovenleiding in Jurbeke (Jurbise) waardoor de treinen daar trager moeten rijden.

Geplande acties opgeschort

De geplande vakbondsacties in het kader van de provinciale stakingsdag in Namen zijn opgeschort. Dat zeggen de vakbonden. Aanleiding is de terreurdreiging na de aanslagen in Parijs.

De vakbondsacties - zoals manifestaties bij ondernemersorganisatie UCM - zullen wellicht worden opgeschoven naar de week van 7 december. De organisatoren willen de politie niet opzadelen met extra werk nu die al overbelast zijn als gevolg van de terreurdreiging, zo luidt het.

Metrostations

Door het verhoogd dreigingsniveau in Brussel blijven de metrostations daar ook gesloten. Op het treinverkeer zal de aangepaste veiligheidssituatie evenwel geen impact hebben. Al zijn intussen wel al vier Brusselse treinstations gesloten.

De Lijn

Het busverkeer van De Lijn richting Brussel is maandagochtend verstoord, omdat 'heel wat' buschauffeurs van De Lijn Vlaams-Brabant niet aan het werk gegaan zijn wegens het verhoogde dreigingsniveau in de hoofdstad. Daarnaast rijdt ook een reeks schoolbussen niet naar de hoofdstad omdat de scholen dicht blijven. Op de assen Brussel-Aalst (lijnen 212-214), Brussel-Wemmel (240-246) en Brussel-Ninove (126-128) is er sprake van grote hinder. Daarnaast is er ook sprake van verstoring tussen Leuven en Brussel (351, 358). En ook op snelbus 410 tussen Brussel en Leuven rijden heel wat ritten niet. De Lijn verwacht dat de hinder op de lijnen naar Brussel nog zal toenemen aangezien de actie nog kan uitbreiden naar andere stelplaatsen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in