Zestien arrestaties, maar Salah Abdeslam nog niet gevat
Molenbeek Foto: joris herregods
In de klopjacht naar de voortvluchtige Salah Abdeslam en een mogelijk netwerk van terroristen hebben de politie en het leger zondagavond op verschillende locaties in het Brussels Gewest antiterreuracties uitgevoerd, alsook in Charleroi en Luik. Daarbij zijn zestien mensen voor verhoor meegenomen, maar Abdeslam werd niet gevat. Ook maandagochtend vonden opnieuw huiszoekingen plaats in de hoofdstad.
  • 19 huiszoekingen in Brussel, drie in Charleroi
  • 16 arrestaties
  • Salah Abdeslam nog niet gevat

Maandagochtend vonden opnieuw huiszoekingen plaats in Brussel. Dat vernam De Standaard uit goede bron. Die huiszoekingen leverden evenwel niets op.

De politie riep media en gebruikers van sociale media op tot radiostilte over de exacte locaties tot alle acties waren afgelopen rond 23.00 uur. In totaal vonden 22 huiszoekingen plaats. Negentien daarvan in het Brussels Gewest, onder meer in Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht, Jette, Schaarbeek, Vorst en Sint-Lambrechts-Woluwe. Ook in Charleroi vonden drie huiszoekingen plaats. Daar werd één verdachte gearresteerd. 

Bij de huiszoekingen werden geen vuurwapens of explosieven aangetroffen, wel werden zestien bestuurlijke arrestaties uitgevoerd. Over hun identiteit wordt voorlopig nog niet gecommuniceerd, maar er werd wel al bevestigd dat Salah Abdeslam niet werd gevat. Verschillende Waalse media rapporteren dat de verdachte van de aanslagen in Parijs is kunnen ontvluchten.

Volgens Eric Van Der Sypt, woordvoerder voor het federaal parket, is er sprake van weinig incidenten tijdens de acties. Enkel in Molenbeek is een voertuig ingereden op de politie, waarna twee schoten werden gelost. De gewonde chauffeur sloeg op de vlucht, maar kon even later worden ingerekend in Brussel. Het is nog niet duidelijk of er een relatie is met het huidig dossier.

 

Turbulente avond

Iets na 19 uur zondagavond liepen de eerste berichten binnen van politieacties in het centrum van Brussel. Hotelgasten van het Radisson Blu Hotel aan de Wolvengracht en het Royal Windsor Hotel aan Brussel-Centraal werd met aandrang gevraagd om binnen te blijven. 'Er zijn geen officiële adviezen gegeven. Wij hebben aan alle gasten gevraagd om alert te zijn', aldus de manager van het Radisson Blu.

Verschillende straten in de buurt van de Grote Markt, zoals de Zuidstraat, de Verversstraat, de Kolenmarkt en de Lombardstraat werden door de politie voor alle verkeer afgesloten. Er werden ook spijkertapijten gelegd zodat auto's geen doorgang konden forceren. Restaurants in de buurt werd gevraagd om te sluiten. 

Ook in Sint-Jans-Molenbeek werden opnieuw huiszoekingen uitgevoerd, in de Oostendestraat en Karperstraat, vlak bij metrostation Zwarte Vijvers. Daar zocht men aanwijzingen in de buurt van het ouderlijk huis van Salah Abdeslam en van de woonst van het omgekomen ‘brein’ achter de aanslagen, Abdelhamid Abaaoud. Ook een oom van de broers Abdeslam zou daar deze keer geviseerd zijn. Volgens RTBF zouden bij huiszoekingen in Schaarbeek twee mensen gearresteerd zijn.

Een spoor liep ook tot in Luik, maar daar vonden geen huiszoekingen plaats.

Herbekijk hier de persconferentie:

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig