Hoogste veiligheidsniveau blijft behouden in Brussel
Foto: REUTERS

Het veiligheidsniveau in het Brussels Gewest blijft op 4, het hoogst mogelijke niveau. Dat heeft premier Charles Michel bekendgemaakt. Het metronetwerk en de scholen in Brussel blijven dicht, net zoals crèches, winkels en markten. Ook in Vilvoorde blijven de scholen maandag gesloten. In de loop van maandagnamiddag wordt het dreigingsgevaar opnieuw geëvalueerd.

De Veiligheidsraad, die de regeringstop, de bevoegde ministers en de veiligheids- en inlichtingendiensten samenbrengt, boog zich zondagavond opnieuw over een nieuwe analyse van het OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging analyseert. Er werd besloten om het huidige dreigingsniveau te behouden voor het Brusselse Gewest, en metrostations en scholen gesloten te houden. Voor de rest van België blijft het veiligheidsniveau op drie.

Volgens Michel is de dreiging nog dezelfde als zaterdagmorgen: er is een risico op een aanslag door meerdere personen op meerdere plaatsen. De doelwitten blijven dezelfde: winkelcentra en -straten, het openbaar vervoer en grote evenementen. De maatregelen blijven dan ook dezelfde: versterkte inzet van politie en militairen, de vermindering van grote evenementen met veel volk en extra aandacht voor het openbaar vervoer. 

De metro blijft dicht en ook de scholen, hogescholen en universiteiten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijven maandag gesloten. Heel wat bedrijven hadden al besloten om hun kantoren te sluiten en/of personeel de keuze te geven om thuis te werken. Voorlopig gelden deze maatregelen alleen voor maandag. In de loop van maandagnamiddag wordt het dreigingsgevaar opnieuw geëvalueerd.

Hoewel in de rest van het land het veiligheidsniveau op drie blijft, heeft de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte besloten dat ook de 22 scholen in zijn stad voorlopig gesloten blijven. Er wordt ook geen opvang voorzien. 'Een pijnlijke, maar noodzakelijke maatregel', zo zei hij in het VTM-Nieuws. Ook in Dilbeek hebben ze beslist om de scholen maandag gesloten te houden.

 In tegenstelling tot wat eerst werd gemeld zullen ook de crèches in Brussel maandag dicht blijven, net zoals winkels, ontspanningsruimten, markten en sportvoorzieningen. Zo heeft Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) besloten na overleg met de negentien Brusselse burgemeesters, in de zogenaamde gewestelijke veiligheidsraad. 'Het is de bedoeling om zoveel mogelijk veiligheidsmanschappen in te zetten op het terrein', aldus Vervoort.

'Moeilijk voor iedereen'

'We zijn ons ervan bewust dat de situatie voor iedereen moeilijk is. We willen de veiligheidsdiensten en de mensen op het terrein bedanken', zei Michel. 'We bedanken ook de bevolking voor de sereniteit', aldus de premier, die niets wilde zeggen over lopende gerechtelijke onderzoeken en eventuele gerechtelijke of politie-operaties. 'We doen er alles aan om zo snel mogelijk naar het normale leven terug te keren.'

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) achtte het zondagochtend nog mogelijk dat de metro toch zou rijden.  'We gaan Brussel economisch niet lamleggen', zei hij in het VRT-programma De Zevende Dag, maar benadrukte dat er moest geschoven worden met capaciteit om de metrostations te kunnen bewaken. 

Concrete dreiging

Opvallend was dat ook de minister-presidenten van de deelstaten aanwezig waren bij de Nationale Veiligheidsraad. 'We hebben scholen, er werken hier heel wat mensen, we komen daarom luisteren naar wat de experts te vertellen hebben’, zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) voor aanvang van de vergadering.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd beslist om het veiligheidsniveau in het Brussels Gewest naar 4 te brengen. ’Er is een ernstige dreiging’, zei de Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt daarover. ’Er zijn twee terroristen op het terrein in het Brusselse Gewest, die tot zeer gevaarlijke daden in staat zijn. We moeten nu anticiperen, voorkomen, monitoren. En dat heeft toch wel dramatische gevolgen voor de mensen die erop rekenden zich te amuseren. Maar zolang die dreiging er is, moeten we voorzichtig zijn.’