Klimaatmars wijkt uit naar Oostende
Eerst was het de bedoeling in Parijs een grote mars te houden, naar aanleiding van de Klimaatconferentie in de stad. Foto: IF

Omdat Frankrijk na de aanslagen in Parijs alle manifestaties in de marge van de klimaatconferentie heeft verboden, wil Climate Express in België demonstreren. Het was de bedoeling dat in Brussel te doen, maar door de terreurdreiging wordt nu naar Oostende uitgeweken.

Op de klimaatmars in Parijs, op 29 november, werden honderdduizenden mensen verwacht, bijna 10.000 Belgen zouden daarvoor naar de Franse hoofdstad trekken. Maar woensdag raakte bekend dat alle manifestaties en grote bijeenkomsten in Parijs verboden zijn, na de aanslagen in Parijs vorige week.

In solidariteit met Parijs stonden op 28 en 29 november wereldwijd meer dan 2.000 evenementen gepland voor het klimaat. Climate Express zette volop in op een mars in Brussel en diende een aanvraag in voor een manifestatie met 10.000 mensen volgende zondag.

Uiteindelijk wijkt de organisatie nu uit naar Oostende. ‘Nu roepen we iedereen op om op 29 november om 12 uur naar de badstad af te zakken om politici duidelijk te maken dat ze op de klimaattop werk moeten maken van een sterk klimaatakkoord.’

De klimaatconferentie van de Verenigde Naties vindt plaats in Parijs van 30 november tot 11 december 2015.