Blijven scholen in Brussel maandag dicht?
Foto: AFP

De Vlaamse en Franstalige onderwijsministers Hilde Crevits en Joëlle Milquet beslissen later zondag of de Brusselse scholen maandag dicht blijven of niet. De ministers overleggen permanent met elkaar en met het crisiscentrum.

De beslissing van de Onderwijsministers zal volgen na de nieuwe analyse die het antiterreurorgaan OCAD later zondag maakt over het al dan niet handhaven van het dreigingsniveau vier in Brussel. Volgens het kabinet-Milquet vergaderen experten van de onderwijskabinetten zondagnamiddag met het crisiscentrum.

Het OCAD maakt in de loop van zondagmiddag een nieuwe evaluatie van de terreurdreiging. Zaterdag werd beslist om het dreigingsniveau voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op te trekken naar vier, het hoogst mogelijke niveau. Dat betekent dat een dreiging 'ernstig en zeer nabij' is. In de rest van België blijft niveau drie van kracht.

Metro

Aan de negentien Brusselse gemeenten werd gevraagd om grote evenementen op hun grondgebied te annuleren. Er wordt ook gevraagd om een gerichte communicatie te organiseren, om de bevolking erop te wijzen dat plaatsen waar veel mensen samenkomen best vermeden worden. In de nacht van zaterdag op zondag bleef alles rustig in de hoofdstad.

Zaterdag werden alle metro- en premetrostations van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB gesloten. Op aanbeveling van het Crisiscentrum Binnenlandse Zaken blijft dat ook zondag zo, op zijn minst tot 15 uur, meldt de MIVB. De vervoermaatschappij benadrukt dat het om een voorzorgsmaatregel gaat.