Jacht gericht op twee verdachten die mogelijk bom hebben
Foto: AP

De beslissing om het dreigingsniveau te verhogen, heeft te maken met de zoektocht naar minstens twee verdachten die mogelijk een bom hebben van hetzelfde type dat werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs, zo meldt Le Soir. Een van de vrienden die Salah Abdeslam na de aanslagen hebben opgepikt in Parijs, heeft ook nieuwe verklaringen afgelegd. Daaruit blijkt dat de terreurverdachte erg zenuwachtig was en mogelijk een bommengordel droeg, hoewel geen wapens of explosieven zichtbaar waren.

Alle terroristen bij de aanslagen in Parijs droegen een bommengordel, waardoor men ervan uitgaat dat ook Salah Abdeslam was uitgerust met explosieven. Omdat hij is kunnen ontkomen zonder zichzelf op te blazen, vrezen de veiligheidsdiensten dat hij die bommengordel nog steeds in zijn bezit heeft. Er werd evenwel nooit uitdrukkelijk gezegd dat het dreigniveau werd verhoogd omwille van de zoektocht naar Abdeslam.

Er werden intussen al drie mensen aangehouden in de zoektocht naar de terrorist. Eén van hen - de 21-jarige Hamza Attouh, een van de vrienden die Salah vorige week een lift gaven van Parijs naar Brussel - heeft nieuwe verklaringen afgelegd, zo heeft zijn advocate Carine Couquelet verklaard.

Volgens die verklaringen zou Abdeslam erg zenuwachtig en prikkelbaar geweest zijn tijdens de autorit. Hij zag geen wapens, noch explosieven, maar Abdeslam droeg volgens hem wel een grote vest met daaronder mogelijk een bommengordel.

Nog volgens Couquelet zou haar cliënt bang geweest zijn omdat het leek alsof Abdeslam 'klaar was om zichzelf op te blazen', zo verklaarde ze aan zender LCI. Het drietal moest onderweg naar Brussel drie keer stoppen voor identiteitscontrole. Volgens Hamza Attouh hebben ze Abdeslam afgezet in Laken, in de vroege namiddag op 14 november. Dat klopt met zijn eerdere verklaring dat de terreurverdachte uitstapte aan het Koning Boudewijnstadion.

Abdeslam had in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn vriend  Mohammed Amri., die ook in Sint-Jans-Molenbeek woont, gebeld omdat hij panne had met de wagen en vroeg om hem te komen halen. Mohammed besloot om een vriend mee te nemen naar Parijs om hem gezelschap te houden. De Brusselse raadkamer heeft vrijdag de aanhouding van de twee met een maand verlengd. 

Ondertussen is ook meer bekendgeraakt over A.E., een derde verdachte die donderdag tijdens een reeks huiszoekingen in Brussel werd opgepakt. Het gaat om een 39-jarige man uit Jette met de Marokkaanse nationaliteit, wiens broer zich momenteel in Syrië bevindt. De man verschijnt woensdag voor de raadkamer van Brussel, zo heeft zijn advocaat zaterdag laten weten.