Brusselse burgemeester vraagt cafés en restaurants te sluiten
Foto: Dieter Telemans

De stad Brussel vraagt de cafés en restaurants in het centrum van de hoofdstad om de deuren uit voorzorg te sluiten om 18.00 uur, wegens het verhoogde terreurniveau in Brussel. Bij de aanslagen in Parijs werden verschillende restaurants en brasseries in het centrum van de hoofdstad als doelwit genomen.

De aanbeveling geldt voor de etablissementen in de wijk Sint-Goriks, alsook die tussen de Beurs en de Plattesteen, aldus de woordvoerder van Yvan Mayeur, die daarmee een bericht bevestigt dat De Tijd op zijn website publiceerde. De politie van Brussel ging zaterdagnamiddag op ronde in de wijken om de uitbaters van de horecagelegenheden op de hoogte te brengen van de aanbeveling om te sluiten.

Ook de burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt, heeft de sluiting gevraagd van de handelszaken in de Brabantstraat zaterdag en zondag.

Het openbare leven in de negentien Brusselse gemeenten viel na de middag volledig stil. Alle activiteiten in publieke gebouwen worden stopgezet, winkelcentra en markten sluiten de deuren en sportcompetities worden stilgelegd. Dat maakte Brusselse minister-president Rudi Vervoort bekend.

 

Om 11.00 uur kwam in Brussel de Gewestelijke Veiligheidsraad bijeen om het optreden van de verschillende bevoegde diensten en autoriteiten te coördineren. Dat gebeurde na de beslissing om het dreigingsniveau in het Brussels Gewest van drie naar vier te verhogen.

 

Na afloop liet de Brusselse minister-president Rudi Vervoort weten dat alle grote evenementen worden afgelast. Markten en winkelcentra moeten sluiten terwijl er dit weekend ook geen sportcompetities zullen plaatsvinden in de negentien Brusselse gemeenten. Vervoort benadrukt dat de maatregelen niets te maken hebben met de aard van de evenementen of activiteiten. 'De maatregel is erop gericht om politiecapaciteit elders in te zetten om de veiligheid van de Brusselaars te verzekeren', klinkt het.

Politie en leger zullen zaterdag nog nadrukkelijker aanwezig zijn in het straatbeeld. Zeker in Brussel, maar ook elders in het land.

In Brussel zijn sinds zaterdagmorgen alle metro- en premetrostations dicht. De metro’s rijden dus niet. Trams en bussen bovengronds rijden nog wel, maar tramlijnen die raken aan premetrostations kunnen hinder ondervinden. De treinen rijden normaal, zegt Infrabel. Behalve in het station Schuman, daar zullen geen treinen stoppen omdat het metrostation daar gesloten is.

Een overzicht van alle concrete gevolgen van de terreurdreiging in Brussel en daarbuiten vindt u hier.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig