Ook Moeskroen en Charleroi voetballen dit weekend niet
Foto: belga

Na Lokeren-Anderlecht wordt ook Moeskroen-Charleroi in hoogste voetbalklasse afgelast, zo bevestigt de Pro League. Die had de vraag om alle voetbalwedstrijden in eerste klasse dit weekend af te gelasten, naast zich neergelegd. Binnen de Veiligheidsraad stelt men zich grote vragen over die beslissing.

De voetbalwedstrijden in de eerste klasse worden dit weekend gewoon gespeeld. De Pro League heeft beslist om de overige wedstrijden van de zestiende speeldag toch te laten doorgaan. De organisatie gaat daarmee in tegen een uitdrukkelijke vraag van het Crisiscentrum OCAD. Al kunnen lokale besturen nog steeds beslissen om individuele wedstrijden af te gelasten.

Reserve

In de wandelgangen van de Veiligheidsraad, waarin naast het OCAD ook de regering en andere veiligheidsdiensten zitten, is grote misnoegdheid te horen over die beslissing. Het probleem met de voetbalwedstrijden in de rest van het land is niet het imminente risico voor een aanslag, maar dat de wedstrijden de reservecapaciteit van de politie aantrekken. Wat gebeurt er als die capaciteit plots elders nodig is? Dan is er een groot probleem, klinkt het.

Intussen lopen nog steeds contacten met de burgemeesters van de gemeenten waar een eersteklassewedstrijd gepland is. Die kunnen op eigen houtje alsnog beslissen om een wedstrijd niet te laten doorgaan.

Moeskroen - Charleroi en Lokeren-Anderlecht afgelast

De competitiewedstrijd van zaterdagavond tussen Sporting Lokeren en RSC Anderlecht is alvast afgelast. 'De beslissing werd genomen omdat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd', meldt Lokeren. Zaterdagnamiddag werd ook beslist om het treffen tussen Moeskroen en Charleroi, gepland op zondag, niet te laten doorgaan.

'Door de huidige situatie kregen onze politiediensten geen steun meer van de federale politie. Bovendien kwam het bericht binnen dat de spotters en de politiemensen die normaal gezien mee afzakken met de fans van RSCA eveneens opgevorderd waren in Brussel', zegt de Lokerse burgemeester Filip Anthuenis. 'Ik vond het daarmee niet opportuun deze, steevast als risicowedstrijd gecatalogeerde match te laten doorgaan. De veiligheid van de vele voetbalsupporters kon niet worden gegarandeerd en daarmee nam ik de beslissing de match te laten afgelasten. Ik wil als burgemeester geen enkel risico nemen.'

Standard-Kortrijk gaat zondag wél door, evenwel mits enkele extra veiligheidsmaatregelen die vanaf de match voor onbepaalde duur zullen gelden. Zo zal er geen enkele zak van gelijk welk type toegelaten zijn in het stadion, met inbegrip van handtassen (ook in de VIP-ruimtes). 'Daarnaast zal er een systematische controle van de kledij gehouden worden aan alle ingangen van het stadion. Er zal ook een controle van de autokoffers in de buurt van het stadion plaatsvinden en pyrotechnische materialen (voetzoekers en rookbommetjes) zijn strikt verboden', klinkt het.

Unaniem

De Pro League werd vanmorgen op de hoogte gebracht van van de aanbeveling van het crisiscentrum om de wedstrijden in eerste klasse niet te laten doorgaan. Maar 'zonder andere indicatie' heeft de raad van bestuur unaniem beslist om de zeven resterende te spelen wedstrijden van Jupiler Pro League toch te laten spelen. 

'De raad van bestuur stelt vast dat het bedreigingsniveau 4 enkel voor het Brussels Hoofdstedelijke Gewest geldt en dat het concert van Johny Hallyday in Paleis 12 gisteren gewoon is doorgegaan', luidt het in een persbericht.

'We herinneren eraan dat de maximale, verspreide voorzorgsmaatregelen bij de clubs zullen worden gerespecteerd en dat deze indien nodig in overleg met de lokale overheden nog zullen worden aangevuld. Indien er concreet aanwijsbare dreigingen gekend zijn bij de lokale overheden, zullen deze overheden overgaan tot de afgelasting van de wedstrijden hetgeen uiteraard hun bevoegdheid is.'

Er staan zaterdag en zondag nog zeven matchen in de eerste klasse op het programma. Vrijdagavond openden AA Gent en Westerlo de speeldag met een duel in de Ghelamco Arena. De kampioen won met 5-0. Over de wedstrijden in tweede klasse doet de Pro League geen uitspraak omdat die daarvoor niet bevoegd is.