Concerten afgelast, monumenten gaan dicht: de gevolgen van terreurdreiging 4
Politie zal nog nadrukkelijker aanwezig zijn in Brussel en elders in het land. Foto: Photo News
Het crisiscentrum verhoogt de terreurdreiging in het Brusselse Gewest naar niveau 4. Dat is het hoogste niveau en betekent dat de dreiging “ernstig en zeer nabij” is. Wat zijn de concrete gevolgen voor de bevolking? Een overzicht.
 • Politie en leger zullen zaterdag nog nadrukkelijker aanwezig zijn in het straatbeeld. Zeker in Brussel, maar ook elders in het land.
 • In Brussel zijn alle metro- en premetrostations dicht. De metro’s rijden dus niet. Trams en bussen bovengronds rijden nog wel, maar tramlijnen die raken aan premetrostations kunnen hinder ondervinden. De treinen rijden normaal, zegt Infrabel. Behalve in het station Schuman, daar zullen geen treinen stoppen omdat het metrostation daar gesloten is. “Omdat de metrostations zijn afgesloten, konden de mensen die in Schuman van de trein stapten, het station niet verlaten.” Reizigers die in de buurt van Schuman moeten zijn, kunnen terecht in de omliggende stations, zoals Brussel-Luxemburg.
 • Een aantal buschauffeurs van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB heeft zaterdag het werk neergelegd wegens het verhoogde dreigingsniveau. Hun reactie heeft weinig impact op het net, meldt een MIVB-woordvoerster, maar er wordt wel vergaderd over de kwestie. Na de vergadering wordt meer nieuws verwacht.
 • Het crisiscentrum vraagt dat alle voetbalwedstrijden in eerste en tweede klasse geannuleerd zouden worden. Maar de Pro League besliste zaterdagvoormiddag om niet op die vraag in te gaan. De wedstrijd Lokeren-Anderlecht van zaterdagavond wordt niet gespeeld, ondanks de belissing van de Pro League. Er zijn niet genoeg agenten om de wedstrijd te begeleiden.
 • Bewoners en bezoekers van Brussel wordt aangeraden plaatsen te mijden waar veel mensen samenkomen. Het gaat dan om culturele evenementen, maar ook over drukke winkelstraten, openbaar vervoer, stations. “Bewoners moeten niet binnenblijven”, zegt Peter Mertens van het Crisiscentrum aan VRT . “Maar ze moeten wel de nodige alertheid aan de dag leggen en in de mate van het mogelijke die plaatsen mijden.”
 • De Brusselse gemeenten wordt gevraagd om grote evenementen op hun grondgebied tijdelijk te annuleren. In Brussel neemt alvast de Ancienne Belgique geen risico. SOUND/CHECK, de dag voor muzikanten en music creatives, gaat zaterdag niet door. Dat hebben Poppunt en AB beslist na overleg met de politie en de lokale overheid. Ook de optredens die er dit weekend zouden plaatsvinden, worden geannuleerd. Eenzelfde beslissing nam concertzaal Botanique. "We willen geen enkel risico nemen en zodoende de veiligheid van het publiek, de artiesten en het personeel te waarborgen", klinkt het.
 • In het Vlaams Parlement zijn alle activiteiten afgelast als gevolg van de verhoging van het dreigingsniveau in het Brussels gewest. Dat meldt het parlement op Twitter. Het Parlamentairium, het bezoekerscentrum van het Europees parlement, blijft zaterdag bovendien gesloten, aldus woordvoerder van het parlement Jaume Duch.
 • De VUB, de Vrije Universiteit Brussel, laat in een tweet weten dat alle lessen en evenementen op de campussen Etterbeek, Jette en Kaai geschorst zijn. Ook Odisee annuleert al zijn activiteiten op Campus Brussel. De KU Leuven heeft de studenten en het personeel opgeroepen om alert te zijn en benadrukt dat er "momenteel geen concrete dreiging is aan de universiteit". De activiteiten rond de Dag van de Wetenschap in Brussel zullen zondag ook niet plaatsvinden.
 • In Vilvoorde, dat niet in het Brusselse Gewest ligt, worden ook alle evenementen geschrapt . Het Soepfestival in het centrum gaat niet door, net als de intrede van de Sint.
 • In Hasselt stelt André Rieu zijn optreden in de Ethias Arena uit "omwille van de terreurdreiging in België".
 • Het concert van Daan zaterdagavond in Vilvoorde is afgelast, meldt Isolde Lasoen op twitter en instagram. "Waanzin. Plots wordt mijn werk gevaarlijk."

Concert DAAN in Vilvoorde afgelast vanavond. Plots wordt mijn werk gevaarlijk. Waanzin. F*ckers.

Geplaatst door Isolde Lasoen Official op zaterdag 21 november 2015
 • In Brussel gaat het concert van Johnny Hallyday in Paleis 12 zaterdagavond niet door. Dat meldt de organisatie.
 • Het Atomium blijft zaterdag gesloten voor het publiek. 
 • De Kinepolis-bioscoop in Brussel is gesloten. De situatie wordt dag op dag gevolgd. In overleg met de ordediensten zal beslist worden of de filmzalen opnieuw geopend worden, aldus woordvoerster Anneleen Van Troos van de Kinepolis-groep.
 • Ook verschillende musea en toeristische attracties blijven gesloten. "De directie volgt de adviezen van de overheid en heeft besloten om het Paleis voor Schone Kunsten vandaag te sluiten voor bezoekers", klinkt het bij BOZAR. "De tentoonstellingen zijn gesloten en de andere activiteiten zijn uitgesteld naar een latere datum." Het Museum voor Natuurwetenschappen blijft heel het weekend gesloten. "Afhankelijk van de aanbevelingen van het crisiscentrum zal er een beslissing genomen worden voor de komende dagen", klinkt het. De tentoonstelling "Pop Art in Belgium!" van ING aan het Koningsplein blijft zaterdag eveneens gesloten wegens "veiligheidsredenen". Ook het Atomium blijft gesloten, net als het Parlamentarium.
 • Ook de ijsbaan Poseidon in Sint-Lambrechts-Woluwe, het sportcentrum en het zwembad van Etterbeek en de You night club blijven gesloten, net als de bibliotheek, het cultureel centrum en W-Hall in Sint-Pieters-Woluwe. De gemeente Ukkel heeft al zijn activiteiten afgelast dit weekend. Verschillende commerciële centra blijven gesloten en talrijke sportwedstrijden werden afgelast.
 • De Brusselse Zuidmarkt zal zondag ook niet doorgaan, en in Sint-Gillis is de marché du Parvis afgeschaft.
 • De zondagmarkt van zondag 22 november in Anderlecht is geannuleerd, maar de Foodmet in de Abattoir van Anderlecht zal wel gewoon plaatsvinden.