Vader van Abaaoud ‘betreurt dat hij niet levend is opgepakt’
Foto: AP

Omar Abaaoud, de vader van het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs, betreurt dat zijn zoon Abdelhamid niet levend is opgepakt. Dat verklaarde zijn advocate.

‘Hij zou gewild hebben dat Abdelhamid werd verhoord om te begrijpen waarom hij tot zo een daad is gekomen’, aldus advocate Nathalie Gallant in het Brusselse justitiepaleis.

Vader Abaaoud bevindt zich momenteel in Marokko. Hij vroeg zijn advocaat om bij de Franse autoriteiten nieuws te rapen over zijn andere zoon, de 15-jarige Youness die door Abdelhamid in 2014 naar Syrië is gebracht.

Omar Abaaoud had zich opgewerkt van mijnwerker tot kleine zelfstandige die een klerenwinkel hield in Sint-Jans-Molenbeek. Na de verijdelde aanslagen in Verviers zei Omar dat hij niet begreep waar de haat van zijn zoon jegens België vandaan kwam.

De Belgische jihadist kwam woensdag om het leven tijdens een politieoperatie in Saint-Denis. Zijn lichaam werd donderdag formeel geïdentificeerd. Abaaoud wordt naast het brein achter de aanslagen van 13 november in Parijs ook verdacht van minstens vier verijdelde aanslagen.