Na de aanslagen in Parijs kwam de Nationale Veiligheidsraad bijeen ‘om de stand van zaken te bespreken’, aldus de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA). Een overzicht van de acht partijen die aan tafel gaan zitten in de strijd tegen terreur. 

1. Charles Michel

Voorzitter

Premier Charles Michel (MR) zit de Nationale Veiligheidsraad voor. Naast hem krijgen ook de ministers van Justitie (Koen Geens, CD&V), Defensie (Steven Vandeput, N-VA), Binnenlandse (Jan Jambon, N-VA) en Buitenlandse Zaken (Didier Reynders, MR) een plaats aan tafel.

Anders dan bij het Ministerieel Comité voor Inlichting en Veiligheid - het oudere orgaan dat werd vervangen door de Nationale Veiligheidsraad - zijn ook de vicepremiers die geen van de eerder genoemde posten bekleden (Alexander De Croo, Open VLD, en Kris Peeters, CD&V) aanwezig.

2. Alain Lefèvre

Crisiscentrum FOD BiZa

Alain Lefèvre is directeur-generaal ad interim van het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken, dat na de aanpassing van het dreigingsniveau beslist over de bijkomende, concrete veiligheidsmaatregelen. Bij noodsituaties biedt het Crisiscentrum zijn infrastructuur en expertise aan op nationaal niveau.

Lefèvre kan rekenen op een team van 80 personeelsleden.

3. Jaak Raes

Staatsveiligheid

Jaak Raes is administrateur-generaal van de Staatsveiligheid. De opdracht van de Staatsveiligheid bestaat uit vier delen: het inwinnen, analyseren en verwerken van informatie over terroristen (1), het uitvoeren van veiligheidsonderzoeken (2), het beschermen van personen (bepaald door Binnenlandse Zaken) (3), het uitvoeren van wettelijke opdrachten (4).

Bij Staatsveiligheid werken 568 agenten.

4. Catherine De Bolle

Federale en lokale politie

Catherine De Bolle is commissaris-generaal van de federale politie, die Syriëstrijders en extremisten opvolgt en opspoort in binnen- en buitenland in samenwerking met verschillende politiediensten in het buitenland.

Bij de lokale en federale politie werken zo'n 250 speurders met een specialisatie antiterrorisme.

 

5. Eddy Testelmans

ADIV

Eddy Testelmans is het hoofd van de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid, die met 600 personeelsleden de militaire inlichtingendienst van ons land vormt. Deze dienst is de enige die buitenlandse communicatie mag onderscheppen.

 

6. Frédéric Van Leeuw

Federaal Parket

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw is verantwoordelijk voor het leiden van de terreurprocessen. Hij heeft een team van een tiental gespecialiseerde terreurmagistraten. Het Federaal Parket beslist uiteindelijk wie er voor de rechter moet verschijnen en vergemakkelijkt de internationale samenwerking. Daarnaast oefent het Federaal Parket ook toezicht uit op de werking van de federale politie.

 

 

 

7. PAUL VAN TIGCHELT

OCAD

Paul Van Tigchelt is directeur van het Orgaan voor de Coördinatie en Analyse van de Dreiging, de opvolger van de Antiterroristische Gemengde Groep (AAG). Het OCAD maakt evaluaties over de terroristische en extremistische dreigingen in en tegen België en bepaalt het dreigingsniveau.

Het OCAD telt 52 personeelsleden.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig