Dreigingsniveau blijft hetzelfde, maatregelen 'geoptimaliseerd'
Foto: Belga
De Nationale Veiligheidsraad heeft donderdagavond nog eens kort vergaderd. Er is beslist om het dreigingsniveau op 3 te houden. 'Het niveau is niet verhoogd, ook niet voor individuele plaatsen', zegt woordvoerder Peter Mertens van het crisiscentrum Binnenlandse Zaken. Volgens hem is er wel beslist om een aantal maatregelen 'te optimaliseren'. Hij wilde niet in detail treden wat dat precies inhoudt. Op de campus van de ULB-VUB zijn donderdagavond een aantal plaatsen waar veel studenten samenkomen afgesloten op politieadvies.

Volgens de VRT-redactie is beslist om meer politie en militairen in te zetten in Brussel. De politie moet 's nachts enkele uren langer patrouilleren en ook het aantal militairen wordt 's avonds en 's nachts opgevoerd. Het zou gaan om een preventieve maatregel die werd genomen na een risico-analyse. Door de extra mankracht kan men sneller optreden indien nodig.

Studentenactiviteiten ULB-VUB afgelast op advies van de politie

Op de campus van de ULB-VUB in Brussel zijn donderdagavond een aantal plaatsen waar veel studenten samenkomen, zoals de zaal Jefke en de studentenkringen, afgesloten. Volgens de woordvoerder van de ULB, Nicolas Dassonville, gebeurde dat op advies van de politie. 

'Er is geen directe dreiging tegen de universiteit, maar de politie heeft ons enkel aangeraden om deze plaatsen uit voorzorg te sluiten gezien de algemene context'. Volgens de woordvoerder ging het donderdagavond niet om een evacuatie 'sensu stricto'.

Vrijdag vieren de Brusselse studenten het feest Saint-V, waarbij de oprichting van de Vrije Universiteit wordt gevierd. Waarom er pas donderdagavond laat is beslist om een aantal plaatsen van samenkomst te sluiten, kon de politie niet zeggen.

De festiviteiten van Saint-V, om 13 uur op de Grote Markt van Brussel, zouden normaal plaatsvinden zoals voorzien, luidde het donderdagavond..