‘Enkelband voor geradicaliseerden botst met strafrecht’
John Maes Foto: BELGA

Een elektronische enkelband voor personen die geregistreerd staan bij de dreigingsanalysediensten, een van de nieuwe maatregelen van de regering, botst met het Belgische strafprocesrecht. Dat zegt advocaat John Maes, specialist strafrecht bij de Orde van Vlaamse Balies.

De regering stelt ‘een procedure op tegenspraak’ in het vooruitzicht om een enkelband op te leggen voor personen die geregistreerd staan bij de dreigingsanalysediensten. Vandaag kondigde Charles Michel dat aan in zijn speech voor de Kamer.

‘Een enkelband kan nu enkel worden opgelegd bij voorlopige hechtenis of bij de uitvoering van een straf’, zegt John Maes. ‘De maatregel is dus telkens gekoppeld aan een misdrijf of de verdenking van een misdrijf.’

De nieuwe maatregel gaat een hele stap verder, vindt Maes. ‘En dan bots je met belangrijke criteria van ons strafprocesrecht. Dat voorziet dat je enkel reactief kan handelen. Iemand proactief van zijn vrijheid beroven is een heel bijzondere en gevaarlijke maatregel. Wat is bijvoorbeeld de controlemogelijkheid op de bewering van een veiligheidsdienst dat die persoon een dreiging vormt? Een veiligheidsdienst heeft de taak iemand te observeren en te screenen, niet van zijn vrijheid te beroven.’

Bij de verlenging van de voorlopige hechtenis tot 72 uur voor terrorismeverdachten ziet Maes minder problemen. ‘Voor zover dat die termijn echt gebruikt wordt om meer informatie te vergaren, zodat de onderzoeksrechter beter geïnformeerd is bij zijn beslissing over een aanhoudingsmandaat. We moeten wel uitkijken dat dit geen voorafname wordt op een algemene verlenging van de voorlopig hechtenis. Daarover moet eerst een zeer diepgaand debat worden gevoerd, met de nodige garanties voor het vermoeden van onschuld en de toegang tot een advocaat’, besluit Maes.