Topterrorist Abelhamid Abaaoud is gedood tijdens de antiterreuractie die woensdagochtend plaatsvond in Saint-Denis. Dat bevestigen het federaal parket en de procureur van Parijs.

Woensdagavond lieten twee hooggeplaatste Belgische veiligheidsbronnen al aan De Standaard weten dat Abaaoud gedood was tijdens de raid. Toch liet een officieel antwoord nog enige tijd op zich wachten, omdat het lichaam van Abaaoud moeilijk te identificeren viel omdat het zwaar verminkt was door de vuurgevechten en het ontploffen van de bomvest, die een vrouwelijke verdachte opblies in het appartement. 

‘Het lichaam was doorzeefd met kogels en granaatscherven. Het werd in het belegerde appartement in Saint-Denis teruggevonden’, schrijft BBC. De identificatie van Abaaoud moest uiteindelijk op basis van vingerafdrukken gebeuren.

Slachtpartij in commissariaten

Abdelhamid Abaaoud was een Belg afkomstig uit Molenbeek en wordt gezien als het brein achter de verijdelde aanslagen in Verviers begin dit jaar. Een groep terroristen wilde, vermomd als politiemensen, commissariaten in Verviers binnendringen om er een slachtpartij aan te richten, maar hun actie werd verijdeld door een inval van de politie in het safehouse waar ze zich schuil hielden.

De voorbije dagen werd het steeds waarschijnlijker dat Abaaoud ook de aanslagen in Parijs van vorige week vrijdag organiseerde.