Premier Michel komt met extra budget, een actieplan-Molenbeek en nog een rist maatregelen
Foto: BELGA

De regering-Michel voegt 400 miljoen euro extra toe aan het budget voor 2016. Dat geld moet dienen voor het verhogen van de veiligheid en voor de strijd tegen het terrorisme. 'We zullen niet wijken voor angst', zei de premier.

Premier Charles Michel sprak donderdagochend de Kamer toe, na de aanslagen in Parijs, die 'door een Frans-Belgische cel is uitgevoerd', aldus Michel. Het was mogelijk de belangrijkste speech uit Michels carrière, zeker nu hij de ogen van de internationale gemeenschap op zich voelt. Hij dankte in het bijzonder iedereen die bij het onderzoek naar de aanslagen betrokken is. 'Ik kan de kritiek niet aanvaarden op het werk van onze veiligheidsdiensten' pareerde Michel de kritiek van onder meer Frankrijk over de Belgische staatsveiligheid. 'Dankzij hen konden levens gespaard worden.'

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

De premier wil maatregelen treffen op vier domeinen. Ten eerste mogen haatboodschappen en oproepen tot geweld 'niet gebanaliseerd worden' en dus worden websites die haat zaaien afgesloten. Ook niet-erkende moskeeën dienen afgeschaft en de opleidingen van imams beter gecontroleerd. Predikers kunnen van hun vrijheid beroofd worden of zelfs het land uitgezet. Ten tweede horen terugkerende Syriëstrijders in de gevangenis en moeten potentiële jihadisten een elektronische enkelband krijgen.

Ten derde wil de premier fors inzetten op politie en justitie. Daarvoor maakt hij 400miljoen euro extra vrij voor 2016. Door de voorlopige hechtenis te verlengen, huiszoekingen de klok rond mogelijk te maken en met nieuwe technologieën, zoals de telefoontap of camera's voor de screening van nummerplaten, hoopt de premier de veiligheid in ons land te verhogen. Tot slot wil de premier zich inzetten voor de strijd tegen IS, die niet alleen verdreven, maar ook uitgeroeid dient te worden, klonk het. Michel pleitte, in navolging van de Franse president, voor één internationale coalite tegen de terreurgroep. Ook moeten aan de grenzen politiecontroles komen en zullen Belgische vliegtuigen, afwisselend met Nederland, luchtaanvallen uitvoeren.

'Het parlement is het kloppend hart van de democratie', concludeerde een bevlogen Charles Michel. Er zal een speciale parlementaire commissie komen - waarmee hij de vraag van de socialisten tegemoet komt. Opmerkelijk was ook zijn oproep voor een samenwerking tussen meerderheid en oppositie. 'Ik nodig de vicepremiers uit om een actieplan uiteen te zetten.'

De maatregelen opgesomd:

1. Het budget wordt opgetrokken met 200 miljoen euro voor 2016. Dat is bijkomend op de 200 miljoen euro uit 2015 en de reeds aangekondigde 100 miljoen euro voor Defensie en 40 miljoen euro die voor Staatsveiligheid is vrijgemaakt.

2. De politiecontroles aan de grenzen worden versterkt.

3. Er worden 520 militairen ingezet om de veiligheid op te drijven.

4. Het Wetboek van Strafvordering wordt herzien. De inlichtingendiensten zullen kunnen beschikken over nieuwe technologieën, onder andere stemherkenning. De telefoontap wordt uitgebreid, onder meer voor onderzoek naar wapenhandel.

5. De voorlopige hechtenis voor daden van terrorisme zal worden verlengd van 24 naar 72 uur. Daarvoor wordt de Grondwet herzien.

6. Een wetswijziging zal het mogelijk moeten maken om 24 uur op 24 huiszoekingen te doen voor terroristische misdrijven. Nu kan dat niet tussen 21 uur en 5 uur. 

7. Syriëstrijders zullen bij hun terugkeer naar België gevangen worden gezet.

8. Personen geregistreerd bij de dreigingsanalysediensten zullen een elektronische (enkel)band krijgen. Er wordt een 'procedure op tegenspraak ingesteld om het dragen van de elektronische band op te leggen'.

9. Registratie van passagiers. België wacht het Europese project niet af en gaat een systematische controle uitvoeren op de registratie van alle passagiers in vliegtuigen en hogesnelheidstreinen.

10. Uitsluiting van haatpredikers. Alle predikers worden gescreend en iedereen die haat predikt wordt onder huisarrest geplaats, van zijn vrijheid beroofd of uitgewezen.

11. Niet-erkende cultplaatsen (gebedshuizen, moskeeën, kerken,...) die het jihadisme verspreiden worden ontmanteld.

12. Anonieme prepaidkaarten mogen niet meer worden verkocht.

13. Er komt een actieplan Molenbeek, met een repressie- en preventieluik.

14. Kandidaten voor gevoelige jobs zullen strenger worden gescreend.

15. Het netwerk van camera's voor nummerplaatherkenning wordt uitgebreid.

16. Websites die haat prediken zullen worden afgesloten.

17. De wetten in verband met de noodtoestand worden geëvalueerd met het oog op een aanpassing. Er komt een mogelijkheid om tijdelijke en uitzonderlijke maatregelen te nemen die de veiligheid van het publiek moeten verzekeren.

18. Deelname aan de internationale strijd tegen IS. Ons land neemt deel aan de militaire campagne tegen IS. Zo begeleidt het fregat Leopold I het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle. En in een beurtrol met Nederland zullen Belgische vliegtuigen luchtaanvallen uitvoeren.