Rolls-Royce verplicht om één auto terug te roepen
Foto: AFP

De Britse luxewagenbouwer Rolls-Royce moet omwille van een technisch probleem in de VS een terugroepactie op poten zetten. En dat heeft gevolgen voor welgeteld één bestuurder.

De Ghost-limousine die Rolls Royce in 2014 verkocht in de Verenigde Staten, moet van de Amerikaanse veiligheidsadministratie in Washington nagekeken worden voor een mogelijk airbagprobleem. Bepaalde airbags in de auto beantwoorden mogelijk niet aan de vereisten bij een zijdelingse impact, zo staat in een brief van de administratie aan Rolls Royce. ‘Daardoor is het mogelijk dat dit voertuig de federale veiligheidsstandaard nummer 214, ‘bescherming bij zijdelingse impact’, niet haalt.’

Rolls Royce zal de airbags in de auto van 350.000 dollar (326.000 euro) gratis vervangen, zo laat de BMW-dochter weten.

De Ghost, een beest van 2,5 ton, is dankzij een 6.6-litermotor tot indrukwekkende prestaties in staat. Zo kan hij vanuit stilstand in 4,9 seconden optrekken tot 100 kilometer per uur. De topsnelheid van de limo is elektronisch beperkt tot 250 kilometer per uur.

De terugroepacties zijn de jongste jaren niet langer een uitzonderlijk fenomeen. Grote producenten als Volkswagen, General Motors en Toyota moesten de voorbije jaren om diverse redenen miljoenen wagens terugroepen. Een officiële terugroepactie voor één wagen is echter uitzonderlijk, zelfs voor een luxewagenbouwer.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig