Amerikaans rapport waarschuwde al in mei voor aanslagen in Europa
Foto: AFP

Een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten, dat dateert van mei, waarschuwde voor een gestructureerde aanslag in Europa door IS-strijders. Opmerkelijk: het rapport baseerde zich op informatie bij de ontmanteling van de terreurcel in Verviers.

Het rapport, dat niet gekwalificeerd is als geheim, is afkomstig van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, in samenwerking met de FBI en met het nationale centrum tegen terreur. Het rapport legde toen al de pijnpunten bloot, die uiteindelijk bewaarheid werden bij de aanslagen in Parijs afgelopen vrijdag.

Zo wordt er onder meer expliciet verwezen naar Abdelhamid Abaaoud, die beschouwd wordt als het brein achter de aanslagen in Parijs. In het rapport staat dat de Belgische jihadist eind 2014 wilde doen geloven dat hij omgekomen was in Syrië, zodat de Belgische inlichtingendiensten hem niet langer zouden volgen.

‘Aanslagen meest waarschijnlijk in Europa’

Bij de ontmanteling van de terreurcel in Verviers begin dit jaar, waarbij twee vermoedelijke terroristen omkwamen, werd volgens het Amerikaanse rapport duidelijk dat de operationele capaciteit van deze jihadistische groep erg was verbeterd. Abaaoud gaf vanuit Athene, met zijn mobiele telefoon, orders aan de mannen in Verviers.

Het rapport waarschuwt onder meer dat de jihadisten van IS meer gesofisticeerde en onaangekondigde aanslagen konden plegen in het Westen, gebruikmakend van vuurwapens en bommen. Die aanslagen zouden volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten ‘het meest waarschijnlijk’ in Europa plaatsvinden.

In een schema wordt een link gelegd tussen Syrië, Griekenland en België. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten zouden de aanslagen heel waarschijnlijk gepleegd worden ‘door buitenlandse strijders, die uit de oorlogszones in het Midden-Oosten terugkeren en over de middelen beschikken om in hun eigen land extremisten te mobiliseren’.