Ook in Zweden terreuralarm
Anders Thornberg Foto: EPA

De Zweedse veiligheidsdiensten hebben het dreigingsniveau verhoogd en zijn met man en macht op zoek naar een terreurverdachte. Ze zouden ‘concrete aanwijzingen’ hebben dat er een aanval op til is. Ook in buurlanden Noorwegen en Denemarken loopt de spanning op.

Volgens de chef van de veiligheidspolitie (SAPO), Anders Thornberg zijn de veiligheidsdiensten intensief bezig met het analyseren van allerlei informatie die erop wijst dat er mogelijk een aanval beraamd wordt in Zweden. Er wordt een individu opgespoord en het veiligheidsniveau werd opgetrokken naar niveau 4 (op een schaal van 5), het hoogste ooit in het land. De politie verhoogt haar aanwezigheid op strategische en openbare plaatsen.

Er zou nog geen directe link zijn met de gebeurtenissen in Frankrijk en België, maar de dreigementen die IS al geuit heeft, spelen uiteraard een rol.

Volgens een plaatselijk nieuwsagentschap zou een Iraakse man die een militaire training kreeg in Syrië woensdag Zweden binnengekomen is met het doel een aanslag te plegen.

Ook in Denemarken is het veiligheidsniveau opgekrikt tot 4 (op een schaal van 5) na de aanslagen in Parijs. En Noorwegen activeerde zijn antiterrorismeplannen.

In 2010 kwam een zelfmoordterrorist om het leven toen zijn bomgordel te vroeg ontplofte in het centrum van de Zweedse hoofdstad Stockholm. Waarschijnlijk was het zijn bedoeling om een station of winkelcentrum te treffen.

Diezelfde periode arresteerden de Zweedse en Deense politie ook vijf personen die een aanval planden op werknemers van de Deense krant die in 2005 wereldwijd ophef veroorzaakte door de publicatie van de zogenaamde Mohammed-cartoons.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in