SP.A-voorzitter John Crombez heeft woensdagavond in het VRT-programma Terzake gepleit voor de onmiddellijke oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie die ‘de gaten in het veiligheidsnet’ aanduidt. ‘Het is eigenlijk ongelofelijk dat Salah Abdeslam niet onder zware controle stond’, zo concludeert Crombez op basis van informatie die hem heeft bereikt.

Volgens Crombez zaten Abdeslam, één van de vermoedelijke daders van de terreuraanslagen in Parijs, en Abdelhamid Abaaoud, de vermoedelijke bedenker van de aanslagen, een paar jaar geleden samen in de gevangenis. Net voor de antiterreuractie in Verviers begin dit jaar belden ze nog met elkaar. Salah wordt na de interventie in Verviers ook ondervraagd en dan vrijgelaten. Wanneer hij even later in Nederland wordt tegengehouden wegens drugsbezit, blijkt hij niet geseind te zijn. Ook zijn broer Brahim was niet geseind, ondanks diens mislukte afreis naar Syrië eerder dit jaar.

‘Als je alle informatie van de voorbije maanden ziet, is het eigenlijk ongelofelijk dat zeker Salah niet onder zware controle stond’, meent Crombez, die zijn informatie in veiligheidskringen haalde. De SP.A-voorzitter vraagt dat alle veiligheidsdiensten naar het parlement komen om ‘in gesloten setting, een onderzoekscommissie’ aan te stippen wat ‘de grote gaten in het veiligheidsnet’ zijn. Zo kunnen regering en parlement vervolgens snel de nodige maatregelen nemen. ‘Wat mij betreft morgen, na de plenaire zitting kan zo’n commissie starten’, zo verwees hij naar de plenaire zitting die donderdagochtend plaatsvindt.

Crombez beklemtoont dat hij niet uit is op ‘politieke spelletjes’. Ook bij de regering en meerderheidspartijen ontwaart de voorzitter van de oppositiepartij naar eigen zeggen de wil om snel en over de partijgrenzen heen tot concrete oplossingen te komen die de veiligheid kunnen versterken.