Salah en Brahim Abdeslam maanden voor aanslagen verhoord door Belgische politie

De broers Salah en Brahim Abdeslam, die beiden betrokken zouden geweest zijn bij de aanslagen in Parijs, zijn maanden geleden al verhoord door de Belgische politie. Dat gebeurde toen Brahim Abdeslam terugkeerde uit Turkije, nadat hij tevergeefs had geprobeerd Syrië te bereiken, en op dat moment leken de broers geen gevaar te vormen. Dat meldt de nieuwssite Politico en wordt bevestigd door het federaal parket.

Brahim Abdeslam is een van de terroristen die zichzelf vrijdag in Parijs opblies terwijl zijn broer Salah naar alle waarschijnlijkheid ook deelnam aan de aanslagen maar kon ontkomen. Begin 2015 werden beide broers nog verhoord door de Belgische politie.

‘Brahim had geprobeerd naar Syrië te reizen maar was niet verder geraakt dan Turkije’, zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. ‘Bij zijn terugkeer zijn zowel hijzelf als zijn broer Salah verhoord. Brahim werd niet vervolgd omdat we op dat moment geen bewijzen hadden dat hij had deelgenomen aan de activiteiten van een terroristische groep. We wisten dat beide broers geradicaliseerd waren en mogelijk naar Syrië zouden trekken maar ze leken geen directe bedreiging te vormen. Beide broers werden dan ook niet gesignaleerd aan de Franse veiligheidsdiensten.’

Salah Abdeslam werd in het verleden al vervolgd voor gewapende overval, samen met Abdelhamid Abaaoud, die gezien wordt als het brein achter de aanslagen in Parijs, en achter de terreurcel die in januari opgerold werd in Verviers en Brussel. De Franse politie voerde woensdagochtend een grootscheepse actie uit in de Parijse voorstad Saint-Denis, op zoek naar Abaaoud maar het is nog niet duidelijk of die aangetroffen werd.