Politie zoekt Citroën waarin Abdeslam zich mogelijk verplaatst
Foto: AFP

Er wordt nog altijd met man en macht gezocht naar de voortvluchtige Salah Abdeslam, die wordt beschouwd als een van de daders van de terroristische aanslagen in Parijs. De Spaanse politie zou, op vraag van de Franse autoriteiten, nu op zoek zijn naar een voertuig, een Citroën Xsara, waarin Abdeslam zich mogelijk verplaatst. Dat melden Spaanse media. Volgens een Spaanse veiligheidsverantwoordelijke heeft Frankrijk een brief verspreid in heel Europa met de vraag om uit te kijken naar de wagen.

De Spaanse krant El Español kreeg de brief te pakken die woensdag werd verstuurd, waarin wordt gevraagd uit te kijken naar een wagen 'van het merk Citroën, model Xsara', 'waarin Salah Abdeslam, de dader van de recente aanslagen in Parijs, zich mogelijk verplaatst'. De nummerplaat van de wagen is AE-113-SY.

Volgens de Spaanse bron werd de brief door Spaanse autoriteiten doorgestuurd naar de douanediensten in het noordoosten van Catalonië, aan de Franse grens, aldus persbureau AP.

Drugs

Eerder raakte ook al bekend dat Salah Abdeslam eerder dit jaar al eens was tegengehouden door de Nederlandse politie. Begin februari kreeg hij een bekeuring voor het bezit van softdrugs, meldde de politie woensdag. De verboden middelen kwamen aan het licht nadat Abdeslam op de A27 bij Gorinchem staande werd gehouden voor een reguliere controle. Hij was samen met zijn broer en nog een derde persoon onderweg naar België. De politie vond in de auto met Belgisch kenteken een geringe hoeveelheid softdrugs.

Volgens de politie is op dit moment geen directe link vastgesteld tussen de daders van de aanslagen in Parijs en jihadisten of jihadistische netwerken in Nederland.

Abdeslam kwam bij de controle van zijn gegevens niet in de politiesystemen voor, meldt de politie. Er was ook geen sprake van een opsporingsbevel. Na betaling van 70 euro mocht hij vertrekken.