Vrouw die zichzelf opblies was waarschijnlijk nicht van Abaaoud
Minister Cazeneuve (2de van rechts) en Molins (2de van links) Foto: Reuters
Bij een antiterreuractie in Saint-Denis, in het noorden van Parijs, zijn woensdagochtend drie doden gevallen. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve bevestigd. Een vrouw schoot een kalasjnikov leeg en bracht een bomgordel tot ontploffing, zo melden Belgische gerechtelijke bronnen aan onze redactie. Een tweede verdachte werd neergeschoten. De politieactie, gericht op Abdelhamid Abaaoud, mogelijk het brein achter de aanslagen, is inmiddels afgelopen. Er zijn zeven individuen opgepakt.
Drie mensen zijn in het appartement gearresteerd, een jonge vrouw, die nu nog geïdentificeerd wordt, heeft zichzelf opgeblazen, en een andere terrorist is aan het einde van de operatie dood teruggevonden, in het appartement. Hij werd geraakt door projectielen en granaten. Twee andere mensen zijn opgepakt die zich verborgen hielden onder het puin. En tot slot zijn nog twee andere mensen opgepakt, onder wie de verhuurder van het appartement en een kennis van hem. Het is nog onmogelijk om de identiteit van de verdachten mee te geven, er wordt momenteel uitgezocht wie wie is, wie er zich in het appartement bevond.
 
De procureur van Parijs,  François Molin, gaf woensdagmiddag, na afloop van de antiterreuractie in Saint-Denis. een verklaring.

Raid op appartement

De antiterroristische eenheid van de Franse politie begon om 4.30 uur woensdagmorgen met een actie in Saint-Denis, een buitenwijk ten noorden van Parijs.

Doel was een appartementsgebouw op de hoek van de rue de la République en de rue de Corbillon in Saint-Denis. Vermoed werd dat het mogelijke brein van de aanslagen - de Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud - zich in het gebouw bevinden, met nog twee mannen. Dat bevestigen ook Belgische veiligheidsbronnen aan De StandaardDeze krant schreef eerder dat Abaaoud - het brein achter de verijdelde aanslagen van Verviers - ook achter de aanslagen in Parijs zit.

De politie voerde de razzia uit nadat ze informatie verzameld had uit afgeluisterde telefoonlijnen, verklaringen van getuigen en door bepaalde mensen onder toezicht te plaatsen. Zo zou ook een vrouw van wie vermoed werd dat ze Abaaoud beschermde, al enkele dagen door de politie in de gaten gehouden zijn, volgens politiebronnen aan de Franse BFM TV. Het is nog niet duidelijk of het om de vrouw gaat die zichzelf woensdagochtend opblies.

Naast Abaaoud vermoedde de politie ook dat Salah Abdeslam zich in het appartement bevond. Naar hem is een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. De Franse politie is ook op zoek naar een tweede gevluchte terrorist. Dinsdag werd immers duidelijk dat er zeker negen terroristen betrokken waren bij de aanslagen in Parijs. Abdeslam lijkt niet in het gebouw aanwezig te zijn geweest.

De eigenaar van het appartement in Saint-Denis vertelde aan journalisten dat hij onderdak gaf aan twee Belgen, nadat een vriend hem had opgebeld met de vraag of hij hen kon opvangen. 'Ik heb hen gezegd dat ik geen matrassen had. Ze hebben me geantwoord dat ze geen bed nodig hadden, alleen water en een plaats om te bidden.'

Vrouwelijke kamikaze

Het leger heeft deze ochtend twee eenheden - een hondertal militairen - naar Saint-Denis gestuurd. Net na de aankomst van de militairen blies een vrouwelijke kamikaze zich met een bommengordel op in het gebouw dat door de politie geviseerd werd. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om de nicht van Abdelhamid Abaaoud, zo melden gerechtelijke bronnen.

Er waren deze ochtend hevige vuurgevechten tussen de politie en verdachten. Volgens het parket werden sinds 4.20 uur meerdere schoten gelost, er viel onder meer automatisch geweervuur te horen. Omstreeks tien uur waren opnieuw schoten te horen. Even voor de middag was de razzia afgelopen, meldden persagentschappen AFP en AP.

Even later braken agenten, voor de ogen van de daar aanwezige journalisten, binnen in de nabijgelegen kerk in Saint-Denis. Tien minuten later kwamen ze opnieuw buiten. De reden daarvoor blijft nog onduidelijk.

Zeven gearresteerd

Het Franse parket meldt dat er zeven personen zijn opgepakt deze ochtend. Drie van hen bevonden zich in het appartementsgebouw. Daarnaast werden in de buurt nog eens twee mensen opgepakt, een man - eigenaar van het appartement - en een vrouwelijke kennis van hem. Ook in een nabijgelegen gebouw werden tot slot nog eens twee mensen meegenomen, die zich onder het puin schuilhielden.

Doelwit van de razzia, Abdelhamid Abaaoud, was volgens verschillende Franse media niet aanwezig in het gebouw op het moment van de inval. De aanwezigheid van Abaaoud kon door de procureur van Parijs, François Moulin, nog niet bevestigd worden. Over de identiteit van de verdachten kon de procureur nog geen informatie geven.

Twee doden

Bij de actie raakten vijf agenten lichtgewond. Er vielen twee dodelijke slachtoffers. Behalve de vrouw die zichzelf opblies, kwam ook een man om, zo bevestigde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Zijn lichaam werd na afloop gevonden, hij zou bij de schietpartij geraakt zijn door 'projectielen en granaten'.

Cazeneuve bedankte de '110 mannen' die deelnemen aan de razzia, voor 'de extreem moedige manier' waarop ze de interventie uitgevoerd hebben, in 'omstandigheden die ze nog nooit eerder gezien hebben'. Hij toonde ook bewondering voor de inwoners van Saint-Denis.

Appartement onderzocht

Na afloop van de razzia is de technische recherche begonnen aan een onderzoek in het appartement. Op basis daarvan hoopt de procureur van Parijs te kunnen meegeven wie in het appartement aanwezig was en wie de zeven verdachten zijn.

Een van de honden, een 7-jarige Mechelse herder genaamd Diesel, kwam ook om bij de acties. 'Onmisbaar', noemt de Franse politie zijn honden bij deze acties.

Buurt afgezet

Een vijftiental mensen in het gebouw, onder wie vrouwen en kinderen, werd tijdens de razzia uit het gebouw geëvacueerd. Zij werden in een nabijgelegen opvangcentrum in veiligheid gebracht en kregen er psychologische hulp. Ook andere buurtbewonders moesten hun huis verlaten. Mensen in de buurt werd door de politie opgedragen hun ramen en deuren gesloten te houden en weg van de ramen te blijven.

Als gevolg van de politieactie werd het tram- en metroverkeer in de omgeving stilgelegd. Alle scholen in Saint-Denis zullen woensdag gesloten blijven. Woensdag is de actie 's middags omstreeks halftwaalf afgelopen. Even voor één uur werd een eerste tramlijn opnieuw ingezet.

In Saint-Denis bevindt zich ook het Stade de France, dat vrijdagavond eveneens geviseerd werd door de terroristen.