Na alle terreur van de voorbije dagen hebben de Engelse en Franse voetbalfans een symbolisch teken van eendracht gegeven. Voor de oefeninterland Engeland-Frankrijk zongen alle 90.000 toeschouwers in Wembley mee het Franse volkslied, 'La Marseillaise'.

Normaliter wordt eerst het volkslied van het bezoekende land ten gehore gebracht maar deze keer weerklonk op Wembley eerst het Engelse God Save The Queen en dan pas het Franse La Marseillaise. Het emotioneel beladen Franse volkslied, waarvan de tekst afgebeeld werd op groot scherm, weerklonk uit 90.000 kelen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslag in Parijs afgelopen vrijdag.

"Het duel van solidariteit en verzet" werd op gang getrokken in het bijzijn van de Britse premier David Cameron, de Engelse prins William en de Londense burgemeester Boris Johnson. Voor het eerste fluitsignaal legden de bondscoach van Frankrijk, Didier Deschamps, en van Engeland, Roy Hodgons, aan de zijde van prins William nog bloemen neer op de rand van het veld. Nadien werd een oorverdovende minuut stilte gehouden voor de slachtoffers.

Beide ploegen stonden met zwarte rouwbanden aan de aftrap. De boog over het Wembleystadion was in de Franse kleuren verlicht. Aan de ingang van de legendarische voetbaltempel beeldde een projector de Franse leuze "Liberté, Egalité, Fraternité" (Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap) af.

De voetbalwedstrijden tussen Frankrijk en Engeland gaan traditioneel gepaard met veel rivaliteit, maar daar was dinsdagavond voor de aftrap weinig van te merken. De supporters in het stadion én de spelers op het veld beseften duidelijk de symbolische waarde van het gebeuren en wat volgde was een pakkende vertoning, het Franse volkslied werd zo een teken van hoop en eendracht...

Bekijk hier beide volksliederen: