Dreigingsniveau in heel België opgetrokken naar 3

Het dreigingsniveau wordt in heel België opgetrokken van 2 naar 3, op een schaal van 4. Dat vernam De Standaard uit regeringsbronnen. Niveau 3 wordt 'ernstig' genoemd voor het hele grondgebied: 'dreiging is mogelijk en waarschijnlijk'. De dreiging betreft in het bijzonder plaatsen waar zich veel mensen verzamelen. Om die reden werd de interland tussen België en Spanje afgelast.

Na de aanslagen in Parijs werd het dreigingsniveau ook in ons land opgetrokken naar niveau 3 voor grote evenementen, sportief of cultureel, waar veel mensen samenkomen. Dat gebeurde op basis van een nieuwe evaluatie van het OCAD. Het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse maakt evaluaties over de terroristische en extremistische dreigingen in en tegen België, voornamelijk op basis van inlichtingen die het verkrijgt van de ondersteunende diensten, zoals de federale en lokale politie of de FOD Buitenlandse Zaken.

'Een versterkte en zichtbare politieaanwezigheid is gevraagd voor alle grote evenementen met een bijzonder waakzaamheid door eenieder', aldus een mededeling van de federale overheid. 'In die context beveelt het Crisiscentrum de annulatie aan van de voetbalmatch België – Spanje van dinsdagavond. Voor alle andere evenementen kan op voorhand door de organisatoren contact opgenomen worden met het Crisiscentrum.'

'We blijven alert, uur na uur, met de verschillende veiligheidsdiensten die rapporteren over hun verdere analyses', had premier Charles Michel zondag gezegd, nadat het dreigingsniveau dit weekend werd opgetrokken naar niveau 3 voor grote evenementen. Toen het dreigingsniveau 3 enkel nog van kracht was voor grote evenementen, werd beslist om extra militairen in te zetten tijdens de oefeninterland tussen de Rode Duivels en Spanje. intussen is het dreigingsniveau dus opgetrokken naar niveau 3 voor het hele land en gaat de wedstrijd niet meer door, bevestigde de voetbalbond en de federale overheid maandagavond laat.

Afgelopen vrijdag brachten drie mannen een bommengordel tot onploffing tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland, aan het Stade de France. Minstens een van hen trachtte zelfs het stadion binnen te komen, maar werd door veiligheidsmensen tegengehouden.