Franse specialisten: 'Belgische diensten werken ondermaats'
Foto: EPA

Franse specialisten vrezen dat de Belgische veiligheids- en inlichtingendiensten ondermaats werken. Dat besluiten ze uit het feit dat een aantal van de verdachten van de aanslagen een band hadden met België en bij Belgische diensten bekend waren.

Alain Chouet, een gewezen chef bij de veiligheidsdiensten, verwijst bij AFP naar het gebrek aan grondige controles in luchthavens zoals Charleroi. Samy Amimour, één van de terroristen van vrijdag in Parijs, had een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem lopen en was naar Syrië getrokken. Hoe kon hij dan toch ongezien terugkeren naar Parijs om er aanslagen te plegen?

'Als hij erover gewaakt heeft niet langs een Franse grens te komen, heeft niemand hem gezien. Als hij via België komt, bijvoorbeeld via een low cost naar Charleroi. Ga eens kijken in Charleroi, je zal de controles zien', zegt Chouet.

'Als de Belgen ons niet waarschuwen, kunnen we niets doen'

Van zij die vrijdag in Parijs aanslagen pleegden, verbleven er een aantal in België, waar ze gekend waren bij de politie. 'U begrijpt dat als de Belgen ons niet waarschuwen, we niets kunnen doen', zegt een Franse politiebron aan AFP.

'Er zijn drie hypotheses', zegt een gewezen terreurexpert van de Franse inlichtingendiensten aan AFP. 'Ofwel heeft niemand iets gezien en dat is zeer zorgwekkend; ofwel heeft men dingen gezien, maar niet begrepen, wat ook een probleem is; ofwel heeft men dingen gezien en is de ploeg (terroristen) desondanks tot actie kunnen overgaan', zegt dezelfde bron.

'Voor wat anti-jihadistische inlichtingen betreft, is België het schild van Frankrijk. En het moet gezegd, terwijl ze proportioneel de meeste Syriëstrijders hebben van alle Westerse landen, zijn de Belgen ondermaats.'