IN MEMORIAM. Deze mensen lieten het leven in de Lichtstad
Slachtoffers van de aanslagen in Parijs Foto: rr

Moeder, architect, feestbeest, bon vivant of zonnetje in huis: het zijn slechts enkele kenmerken van de 129 mensen die omkwamen tijdens de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag . Dit is een gedeeltelijke lijst van de slachtoffers die de terroristen hebben gemaakt.

Klik op de foto voor de naam van de slachtoffers. Onder de foto's vindt u hun verhaal. 

François-Xavier Prévost

Frankrijk

Fabrice Dubois

Frankrijk

Eric Thome

Frankrijk

Elsa Delplace

Frankrijk/Chili

Élodie Breuil

Frankrijk

Elif Dogan

Frankrijk

Djamila Houd

België

Claire Camax

Frankrijk

Cedric Mauduit

Frankrijk

Carolline Prenat

Frankrijk

Bertrand Navarret

Frankrijk

Aurélie De Peretti

Frankrijk

Asta Diakite

Frankrijk

Amine Ibnolmobarak

Frankrijk

Valeria Solesin

Italië

Valentin Ribet

Frankrijk

Thomas Duperron

Frankrijk

Thomas Ayad

Frankrijk

Renaud Le Guen

Frankrijk

Quentin Boulenger

Frankrijk

Précilia Correia

Frankrijk

Pierri Innocenti

Frankrijk

Nohemi Gonzales

Vernigde Staten

Nick Alexander

Groot-Brittanië

Mohamed Amine Benmbarek

Marokko

Milko Jozic

België

Michelli Gil Jaimes

Mexico

Maxime Bouffard

Frankrijk

Mathie Hoche

Frankrijk

Mathias Dymarski, Marie Lausch

Frankrijk

Marie Mosser

Frankrijk

Louis Felipe Zschoche Valle

Chili

Ludovic Boumbas

Frankrijk

Lola Salines

Frankrijk

Kheireddine Sahbi

Algerije

Juan Alberto G. Garrido

Spanje

Hyacinthe Koma

Burkina Faso

Helene Muyal

Frankrijk

Halima Saadi

Tunesië

Guillaume Le Dramp

Frankrijk

Guillaume Decherf

Frankrijk

Houda Saadi

Tunesië

Germain Ferey

Frankrijk

Juan Alberto González Garrido, 29 jaar. De Spaanse architect woonde samen met zijn vrouw, Angelina Reina, in Parijs. Hij kwam om in Le Bataclan. Volgens ooggetuigen zag de man hoe zijn vrouw voor zijn voeten in elkaar zakte en stierf hij zelf enkele minuten later.

Nick Alexander, 36 jaar. De merchandise manager van de band Eagles of Death stierf tijdens de gijzeling in Le Bataclan. ‘Hij werd geraakt door een kogel en stierf in mijn armen’, getuigt zijn ex-vriendin, die hem vertelde dat ze van hem hield terwijl hij stierf. Lees de hele getuigenis van zijn ex-vriendin hier .

Jorge Alonso de Celada, 59 jaar. Deze Spanjaard zat op het terras van een café dat onder vuur genomen werd door de terroristen.

Thomas Ayad, 32 jaar. De Fransman, die werd geboren in Amiens, was een fervent hockeyspeler. De man werkte bij Mercury Music Group (Universal). Thomas Ayad (34) was product manager bij de Franse tak van Universal Music. Hij kwam om het leven in de Bataclan.

Halima Ben Khalifa Saadi, 34 jaar. De Tunesische vrouw leefde al enkele jaren in Parijs, terwijl haar familie in het Franse Creusot bleef wonen. Vrijdagavond vierde ze haar 34ste verjaardag met vrienden en familie.

Houda Ben Khalifa, 35 jaar. De oudere zus van Halima (zie hierboven), die in Senegal leefde, was vrijdagavond afgezakt naar Parijs om de verjaardag van haar zus te vieren.

Maxime Bouffarde, 26 jaar. De Franse jongeman, die geboren werd in Coux, woonde sinds vier jaar in de Franse hoofdstad. Hij regisseerde er films en hield van rugby. Maxime werd doodgeschoten tijdens de gijzeling in Le Bataclan.

Élodie Breuil, 23 jaar. De Franse twintiger was met zes vriendinnen in Le Bataclan om een feestje te bouwen. Ze studeerde architectuur en design in Parijs. Begin dit jaar hield ze nog een defilé samen met haar moeder in hartje Parijs.

Claire Camax, 35 jaar. Moeder van twee kinderen en illustratrice. ‘Zij was zo iemand die de ruimte deed oplichten wanneer ze binnenkwam’, zegt één van haar vrienden aan Libération. ‘Ze wist ons steeds aan het lachen te brengen.’

Nicolas Classeau, 40 jaar. Vader van drie kinderen - van 6,11 en 15 jaar - en amateurgitarist, die samen met zijn vriend in Le Bataclan was toen het bloedbad werd aangericht.

Précilia Correia, 35 jaar. ‘Waar je ook bent, wat je ook doet, het ga je goed’, staat te lezen in een mededeling van de collega’s van de Portugese Précilia Correia, die bij Mercury Music werkte en gedood werd in Le Bataclan.

Guillaume Decherf, 43 jaar. De freelance journalist werkte voor verschillende cultuurmagazines en was in Le Bataclan voor ‘Les Inrockputibles’ toen de terroristen het vuur openden. Hij heeft twee dochters.

Asta Diakite. Het nichtje van Lassana Diarra, de middenvelder van Olympique Marseille, werd doodgeschoten toen ze op een terras iets zat te drinken met een vriendin.

Manuel Colaco Dias, 63 jaar. De Portugese voetbalfan woonde al 45 jaar in Parijs en stond net buiten het Stade de France toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies.

Elsa Delplace, 35 jaar. De Chileense vrouw ging samen met haar moeder en haar zoontje van vijf naar het concert van de Eagles of Death Metal. Zij stierf samen met haar moeder voor de ogen van haar zoontje, die de tragedie wel overleefd heeft.

Alban Denuit, 32 jaar. Gerenommeerd beeldhouwer die zijn doctoraat in de plastiek (beeldhouwkunst) ontving in 2009 met felicitaties van de jury.

Aurélie de Peretti, 33 jaar. De grafisch ontwerpster droomde volgens haar vrienden al enkele maanden van een city trip naar Parijs. ‘Ze was een veelzijdige, creatieve en muzikale vrouw’, klinkt het. Aurélie werd doodgeschoten in Le Bataclan.

Elif Dogan, 26 jaar. De Belgische vrouw uit Luik woonde al enkele maanden in Parijs samen met haar man Miko Jozic (47), die ook is omgekomen tijdens de aanslagen. ‘Vrienden zijn aan de deur gaan kloppen van hun appartement, maar ze deden niet open’, zegt de ex-vrouw van Jozic. ‘En toen kwam het vreselijke nieuws.’ Lees hier meer over de Belgische slachtoffers .

Thomas Duperron, 30 jaar. Parijzenaar in hart en nieren en communicatieverantwoordelijke van de concertzaal La Maroquinerie. De dertiger liep levensbedreigende verwondingen op in Le Bataclan. Hij is zondag overleden in het ziekenhuis.

Mathias Dymarski, 22 jaar. De Franse ingenieur hield van rockmuziek en mountainbiken. Hij overleed samen met zijn vriendin in Le Bataclan. Het bevriende koppel waarmee ze naar het optreden gingen, kon ontsnappen.

Matthieu Giroud, 39 jaar. De geograaf uit Grenoble gaf lezingen aan Franse universiteiten. Hij laat een zoontje van drie en een zwangere echtgenote achter.

Thierry Hardouin, 36 jaar. Politieman en bon vivant Therry Hardouin zat iets te eten inrestaurant la Belle Equipe om de verjaardag van een vriend te vieren op het moment van het drama. ‘Thierry is heel zijn leven lang dagelijks geconfronteerd geweest met gevaarlijke mensen. Hij wist altijd hoe hij rustig moest blijven’, vertellen familieleden aan Le Parisien. De politieman had twee kinderen.

Mathieu Hoche, 38 jaar. De technicien bij de nieuwszender France 24 was een gepassioneerde rockfan. Hij was dus ook aanwezig in de concertzaal, aldus een vriend. Hoche laat een zesjarig zoontje achter.

Djamila Houd, 41 jaar. De Parisienne zat op het terras van La Belle Equipe toen de hel losbarstte. Houd laat een dochtertje van acht achter.

Pierri Innocenti, 40 jaar. De getalenteerde chef baatte het Italiaanse restaurant Chez Livio uit. Vrijdagavond postte hij vlak voor het optreden in Le Bataclan nog een foto van de groep met ‘Rock!’ op Facebook.

Hyacinthe Koma, 37 jaar. Een verjaardagsfeestje in restaurant La Belle Equipe werd de ober fataal. ‘Hij had veel vrienden’, zegt zijn zus Amy. ‘Maar hij had het niet breed: en wij ook niet. We zullen moeten krabben om zijn begrafenis te betalen.’

Bertrand Navarret, 37 jaar. De dertiger was naar Parijs afgezakt om enkele concerten mee te pikken. Zijn vader, die notaris is, zegt dat hij ‘dit nooit te boven zal komen’.

Caroline Prenat, 24 jaar. Een diploma toegepaste kunsten, succesvol graficus en ‘geliefd bij al haar collega’s’: ‘Dat concert in de Bataclan zal voor altijd het laatste zijn’, klinkt het bij vrienden.

François-Xavier Prévost, 29 jaar. ‘Voor altijd de liefde van mijn leven’, staat te lezen op de Facebookpagina die vrienden en familie hebben opgericht ter nagedachtenis van Prévost. ‘Je staat in ons geheugen gegrift als de lolbroek van de groep, dat verandert nooit.’

Valentin Ribet, 26 jaar. De advocaat bij de firma Hogan Lovells liet het leven in de Bataclan. Het advocatenkantoor omschrijft hem als een ‘talentvolle advocaat, zeer graag gezien en een heerlijke persoonlijkheid’. ‘Dit is een tragedie, die voor ieder van ons bijna onmogelijk te vatten is.’

Kheireddine Sahbi, 29 jaar. Bedreven door en bezeten van zijn viool. Zo zou de Algerijnse violist, die de artiestennaam Didine had, herinnerd willen worden. Toen hij naar huis bracht, werd hij doodgeschoten. ‘De situatie in zijn woonwijk is altijd al gespannen geweest’, zegt zijn nicht aan AFP. ‘Hij heeft in principe 10 jaar terrorisme overleefd.’ Het lichaam van Kheireddine wordt gerepatrieerd naar Algerije.

Valeria Solesin, 28 jaar. Samen met haar verloofde en twee vrienden werd de Italiaanse twintiger gegijzeld in Le Bataclan. ‘We missen haar vreselijk erg. Mijn dochter was het zonnetje in huis: slim, goedlachs en ambitieus’, zegt haar moeder in de Italiaanse media.

Restauranteigenaar Grégory Reibenberg overleefde wel, maar hij verloor vrijdag zijn vrouw en acht personeelsleden in La Belle Équipe. Terwijl zijn echtgenote Jamila in zijn armen stierf, en hij haar ogen sloot, beloofde Reibenberg haar dat hij goed voor hun dochtertje zou zorgen. Lees het verhaal van Grégory hier.