Mohamed Abdeslam werd maandag opnieuw vrijgelaten, nadat hij dit weekend was opgepakt voor verhoor. Zijn beide broers waren betrokken bij de aanslagen in Parijs van vrijdagavond. 'We hadden nooit gedacht dat onze broers bij deze aanslagen betrokken zouden zijn', reageerde hij maandagmiddag aan de pers bij zijn voordeur. Dinsdag roept hij zijn broer op zichzelf aan te geven, in een interview met BFM TV.

'We zijn een familie, we denken aan hem, vragen ons af waar hij is. Is hij bang?' Dat zei Mohamed Abdeslam dinsdag aan de Franse televisiezender BFM TV, over zijn broer Salah Abdeslam, die na de aanslagen in Parijs nog altijd voortvluchtig is. 'Natuurlijk wil ik dat hij zich aangeeft aan de politie. Dan kan justitie de zaak uitklaren. Want mag ik u eraan herinneren dat Salah nog altijd niet door de politiediensten gehoord is, dus dat er nog altijd van mag uitgegaan worden dat hij onschuldig is.'

'We weten niet waar hij zich bevindt vandaag', zei hij ook nog. Dat zijn broer misschien in België is, vernam Abdeslam samen met zijn familie via de pers. Dat wist hij dus zelf niet, zegt hij. 

'Mijn broer is praktiserend moslim', zegt Mohamed, die moslim is maar zelf niet praktiserend is. 'Ik bid bijvoorbeeld niet.' 'Salah komt zijn verplichtingen na. Hij bad, dronk niet, ging geregeld naar de moskee, kleedde zich gewoon, geen outfit die doet denken dat hij geradicaliseerd is. Dat ze bidden geeft ons niet het recht om te bepalen of ze geradicaliseerd zijn of niet.'

'Hij is, ondanks alles, ook haar zoon'

‘Mijn familie en ik zijn geraakt door wat er gebeurd is. We hebben het net zoals jullie via de televisie vernomen en hadden nooit gedacht dat mijn broers betrokken zouden zijn bij deze aanslagen. We denken aan de slachtoffers en hun families. Maar u moet begrijpen dat wij een moeder, een familie hebben. Hij blijft, ondanks alles, haar kind.' Dat zei Mohamed Abdeslam voor de deur van zijn huis in Sint-Jans-Molenbeek, nadat hij maandagmiddag opnieuw was vrijgelaten. 

De beide broers van Mohamed, Saleh en Brahim, waren betrokken bij de aanslagen van vrijdagavond in Parijs. Brahim blies zichzelf op in een café op de Boulevard Voltaire. Voor Saleh, die op dit moment nog voortvluchtig is, is een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Over zijn betrokkenheid bij de feiten bestaat nog onduidelijkheid. Wel is zeker dat hij de Volkswagen Polo gehuurd heeft die vrijdagavond voor Le Bataclan gezien is. Bovendien werd Saleh enkele uren na de aanslagen door de politie aan de Frans-Belgische grens tegengehouden. Zijn papieren werden gecontroleerd, maar daarna mocht hij opnieuw doorrijden.

Begrip voor de interventies heeft Mohamed Abdeslam wel, hij looft de aanpak van de politie en het gerecht. Maar hij benadrukt dat hij zelf nog nooit problemen met het gerecht gehad heeft. 'Ik werk bij de gemeente Molenbeek. Ik denk dat veel mensen me hier kennen en weten waartoe ik in staat ben en waartoe niet.'

‘We wisten niet van deze spanningen’, aldus Abdeslam. Op geen enkel moment dachten hij of zijn familie dat beide broers bij de aanslagen betrokken waren. ‘Hij is hier opgegroeid en heeft hier gestudeerd, hij is normaal', zegt hij over zijn overleden broer. 'We zijn een open familie, we hebben nooit problemen met het gerecht.’ Ook dat zijn broer in Frankrijk was vrijdagavond, wist hij niet.