De Franse president François Hollande heeft, zeer uitzonderlijk, beide kamers van het Frans Parlement toegesproken in Versailles, in de nasleep van de aanslagen in Versailles toegesproken. ‘Frankrijk is in oorlog’, herhaalde Hollande. Hij wil één coalitie in Syrië. De komende dagen zit de Franse president samen met Obama en Poetin.

De Franse president zei dat Frankrijk in oorlog is met lafaards. ‘We zijn niet verwikkeld in een oorlog van beschavingen, omdat deze moordenaars er geen vertegenwoordigen.’

Het was de eerste keer in meer dan zes jaar en de tweede keer in 150 jaar dat een Franse president beide kamers van het parlement toesprak in Versailles. Die procedure is voorzien voor grondwettelijke herzieningen en belangrijke presidentiële speeches.

Hollande riep de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op om snel een resolutie tegen terrorisme aan te nemen. Intussen zal Frankrijk zijn aanvallen in Syrië opdrijven. Ook volgens hem zijn de aanslagen daar gepland. De Franse president beschreef het land als de ‘grootste fabriek van terroristen die de wereld gekend heeft’.

Maatregelen

Hollande kondigde verschillende maatregelen aan. Zo wil hij de noodtoestand met drie maanden verlengen. Bovendien stelt hij een grondwetsherziening voor crisissituaties voor. Dat moet het mogelijk maken om iemand met de dubbele nationaliteit van Frans grondgebied te houden in het geval van een ‘terreurdreiging’. Burgers met een dubbele nationaliteit die voor terrorisme veroordeeld zijn, moeten hun Frans burgerschap ook kunnen verliezen.

Daarnaast kondigde de Franse president meer middelen aan voor het leger en de veiligheidsdiensten. In twee jaar zullen 5.000 nieuwe politiemensen worden aangenomen. Tot 2019 mogen geen jobs bij het leger verdwijnen.

De 'oorlogsdaden', zoals Hollande de aanslagen in Parijs van vrijdagavond noemt, waarbij 129 mensen om het leven kwamen, werden 'gepland in Syrië, voorbereid en georganiseerd in België en uitgevoerd in Frankrijk'.

De Franse politie heeft maandagochtend wapens en munitie in beslag genomen in meer dan 160 anti-terreurraids. 23 mensen werden opgepakt, 104 werden onder huisarrest geplaatst. Dat meldde de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve.

Obama en Poetin

‘We zullen terrorisme uitroeien’, zo eindigde Hollande zijn toespraak voor de parlementsleden. 'De noodzaak om IS uit te roeien belangt de volledige internationale gemeenschap aan.' Zijn speech werd gevolgd door de 'Marseillaise', gezongen door alle aanwezigen.

De komende dagen zal Hollande met de Amerikaanse president Barack Obama en de Russische president Vladimir Poetin overleggen. Dinsdagochtend zal hij alvast met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry samenzitten.

Zondagavond lanceerde Frankrijk een met de Verenigde Staten gecoördineerde aanval in Syrië. Daarbij waren 10 gevechtsvliegtuigen betrokken en werden in totaal 20 bommen gedropt.