Vervoort: Bijkomende financiële middelen voor politiediensten en steden
Foto: Jimmy Kets

Ook in de hoofdstad werd door de verschillende instellingen een minuut stilte gehouden. De Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft maandag aangekondigd dat er bijkomende financiële middelen worden vrijgemaakt voor de politiezones en steden in 2016 en voor de volgende jaren ‘in het kader van preventie en veiligheid’.

Naast de Brusselse regering hield ook het Brusselse parlement een herdenkingsmoment in de Spiegelzaal van het Brusselse parlementsgebouw.

Rudi Vervoort zei dat er een ‘verenigde en gecoördineerde’ Brusselse regio nodig is, waar een goede samenwerking met de Staatsveiligheid is en de politiezones versterkt worden.

Vervoort zei dat de Brusselse ministers de bevolking eraan willen herinneren dat ‘we verenigd zijn en vastberaden want de essentie van een democratie ligt in de garantie van vrede en veiligheid, net zoals alle Europese regeringen, politici, onze administraties, onze veiligheidsdiensten en onze justitie verenigd en vastberaden moeten zijn om de plaag die extremisme is zonder ophouden te bestrijden’, klonk het.

Rudi Vervoort herinnerde eraan dat een nieuw instrument voor preventie en coördinatie van de veiligheid in het hoofdstedelijk gewest snel in werking zal treden. Dit instrument van openbaar nut (ION) wordt door de zesde staatshervorming een Brusselse bevoegdheid.