AANSLAGEN PARIJS

Overzicht. Wie zijn de terroristen?

Zeven terroristen kwamen om bij de aanslagen in Parijs, drie anderen ontsnapten. Dit is wat we weten over de terroristen en hun opdrachtgevers. 

Klik op de navigatie om per gebied meer info over de daders te bekijken of bekijk het overzicht hieronder.

HET BREIN

Abdelhamid Abaaoud (28)

Abdelhamid Abaaoud is een Belg afkomstig uit Molenbeek. De man wordt gezien als het brein achter de verijdelde aanslagen in Verviers begin dit jaar. Intussen is het waarschijnlijk dat hij ook de opdrachtgever is van de aanslagen in Parijs. 

Op 18 november wordt Abaaoud gedood tijdens een een politieactie in de Franse stad Saint-Denis.

DE CHAUFFEUR

Salah Abdeslam (26)

Salah Abdeslam, afkomstig uit Sint-Jans-Molenbeek, zou zijn kompanen hebben afgezet bij het Stade de France en Le Bataclan. Na de feiten vluchtte weg uit Frankrijk. Op de grens tussen België en Frankrijk werd hij door de Franse politie tegengehouden, maar zij liet hem gaan omdat zijn naam toen nog niet voorkwam op een lijst met gezochte personen.

Momenteel loopt een internationaal aanhoudingsbevel tegen Salah Abdeslam, die de broer is van Ibrahim Abdeslam, een van de zelfmoordterroristen (zie verder). Franse speurders geloven sterk in de piste dat hij eerst een zelfmoordcommando heeft afgezet aan het stadion met een Renault Clio om daarna zelf nog een aanslag te plegen in het achttiende arrondissement.

LE BATACLAN

Foued Mohammed-Aggad

Foued Mohammed-Aggad groeide op in Straatsburg. Eind 2013 trok hij naar Syrië, samen met zijn broer Karim en acht andere vrienden uit Straatsburg. Twee van hen kwamen op het leven, waarop zeven andere leden van de groep in maart 2014 beslisten om terug te keren. Alleen Foued bleef achter in Syrië en vond er een bruid. Zijn broer zit nu in Frankrijk in de gevangenis.

Mohammed-Aggad was de laatste van de drie schutters in Le Bataclan die geïdentificeerd kon worden.

Samy Amimour (28)

Amimour, die in Parijs geboren werd, was reeds voor de aanval gekend bij de Franse veiligheidsdiensten voor criminele feiten. In oktober 2012 zou hij al aangeklaagd geweest zijn omdat hij samenwerkte met terroristen. 

Tijdens de aanslagen blies de Franse Algerijn zichzelf op in Le Bataclan. 

Omar Ismael Mostefaï (29)

Ook deze Fransman van Algerijnse afkomst blies zichzelf op in de concertzaal. Hij werd geïdentificeerd op basis van vingerafdrukken die in Le Bataclan teruggevonden zijn. Bij de Franse politie stond hij sinds 2010 al bekend als geradicaliseerde moslim en werd enkele keren veroordeeld voor kleine misdrijven. Nooit kreeg hij een gevangenisstraf. 

In 2013 kwam hij Turkije binnen en in december 2014 raakte hij bekend bij Turkse autoriteiten, toen op vraag van Frankrijk een onderzoek liep naar vier andere jihadistische verdachten.

BOULEVARD VOLTAIRE

Brahim Abdeslam (31)

Brahim Abdeslam pleegde een zelfmoordaanslag op de Boulevard Voltaire. Hij had de Franse nationaliteit, maar leefde in Molenbeek. Hij is de oudere broer van Saleh Abdeslam, die op de vlucht is.

Op veertienjarige leeftijd zou hij zijn ouderlijk huis in Molenbeek in brand hebben gestoken. Vooraleer hij zich opblies in Parijs, had hij een Seat Leon (met nummerplaat 1-GUT-180) gehuurd in België. Die wagen werd gebruikt om aanslagen te plegen op restaurants en cafés. 

De twee daders die nog niet geïdentificeerd werden, kwamen om tijdens de aanslagen. Een terrorist werd door de politie doodgeschoten in Le Bataclan en de ander blies zichzelf op nabij Stade de France. 

STADE DE FRANCE

Bilal Hadfi (20)

Bilal Hadfi had de Franse nationaliteit, maar woonde in Neder-over-Heembeek. Eerder dit jaar vertrok hij naar Syrië. Door een val liet hij zijn bommengordel te vroeg afgaan, waardoor hij  om 21.53 uur alleen zichzelf opblies. Eén burger die in de buurt was, raakte zwaargewond.

Ahmad Al Mohammad (25)

De 25-jarige Ahmad Al Mohammad blaast zichzelf op bij Gate D om 21.20 uur. Hij zou volgens de Servische krant ‘Blic’ op 3 oktober geregistreerd zijn door de Griekse autoriteiten, dan via Macedonië Servië binnengekomen zijn op 7 oktober, waar hij in Presevo werd geregistreerd met een Syrisch paspoort. Daar vroeg hij formeel asiel aan, maar trok later toch door naar Kroatië.

 

INVAL SAINT-DENIS

Hasna Altboulahcen (26)

De politie viel 18 november een appartement binnen in Saint-Denis. Daarbij blies een vrouw zichzelf op. Verantwoordelijken van de politie bevestigden dat het om de nicht van Abaoud gaat. Ze groeide op in Molenbeek en was de zaakvoerster van een bouwbedrijf dat failliet ging.

Mohamed K.

Mohamed K. is een Antiliaan met als uitvalsbasis het Noord-Franse Roubaix. Hij is bommenmaker en het is mogelijk dat hij de explosieven en ontstekingsmechanismen leverde voor de aanslagen in Parijs.

Woensdag heeft zich een negentienjarige Antiliaan gemeld in het politiekantoor in Rijsel. Hij identificeerde zich als Mohammed K.

8 onbekenden

De politie hield 7 mannen en een vrouw aan, over hun identiteit is weinig tot niets bekend.