Sterrenrestaurant De Karmeliet gaat dicht
Foto: rr

De Karmeliet in Brugge, een van de drie driesterrenrestaurants in ons land, sluit najaar 2016 definitief de deuren. Dat maakte eigenaar en chef Geert Van Hecke maandag bekend.

Sterrenchef Geert Van Hecke, die in de zomer van volgend jaar zestig wordt, stopt volgend jaar met zijn restaurant De Karmeliet, dat sinds 1996 met drie sterren kan uitpakken. Maar dat betekent niet dat Van Hecke volledig stopt met koken. Net zoals Kobe Desramaults, die vorige maand aankondigde de deuren van In de Wulf te sluiten, wil hij zich focussen op een nieuw project.

‘We sluiten De Karmeliet maar blijven actief met onze bistro Refter’, aldus Van Hecke. ‘Samen met mijn vrouw Mireille, wil ik daarnaast in een pand dat aansluit op de bistro een nieuw, maar kleinschalige zaak openen die op maat zal gesneden zijn van wat we zelf in de nabije toekomst op culinair vlak nog willen doen.’

De Karmeliet opende in 1983 de deuren en haalde twee jaar later al een eerste ster. In 1989, het jaar dat het restaurant verhuisde naar het huidige pand in de Langestraat, kwam daar nog een ster bij. In 2009 opende hij samen met zijn zoon de bistro in een aansluitend pand.

Gezondheid

Van Hecke zou het nieuws vandaag bekendgemaakt hebben naar aanleiding van de nieuwe Michelingids, maar omdat de voorstelling werd uitgesteld naar aanleiding van de aanslagen in Parijs, stuurde hij het nieuws de wereld in via een persbericht. Hoewel hij vorig jaar had laten ontvallen dat hij zich bij het verlies van een Michelinster zou bezinnen over de toekomst van het restaurant, zou dat evenwel niets te maken hebben met de huidige beslissing.

In de entourage van de sterrenchef klinkt het dat de beslissing al langer vastlag en voornamelijk werd ingegeven door gezondsheidsredenen. De sterrenchef sukkelt namelijk al langer met zijn knieën. 'Zelf zal ik dit geen tien jaar meer doen, ik word een dagje ouder en mijn gezondheid is er ook niet meer naar. Urenlang rechtstaan in de keuken kan ik niet meer. Een opvolger is er ook niet. Mijn zoon Louis wil het niet', zei hijzelf nog vorig jaar.

Michelin was al een tijdje op de hoogte van de sluiting, maar weigert voorlopig te zeggen of het restaurant nog in de gids voor 2016 is opgenomen en/of het zijn drie sterren behoudt.