Turkije waarschuwde Frankrijk twee keer voor één van kamikazes
François Molins . Foto: AFP

Turkije heeft Frankrijk het voorbije jaar twee keer gewaarschuwd voor één van de jihadisten die zich vrijdagavond opblies bij de aanslagen in Parijs. Ankara kreeg echter geen enkel antwoord. Dat heeft een Turkse regeringsfunctionaris maandag laten optekenen.

Volgens de functionaris werd de Franse politie in december 2014 en juni 2015 geïnformeerd over Omar Ismaïl Mostefaï, één van de aanvallers van de concertzaal Bataclan. Mostefaï kwam in 2013 Turkije binnen, via de provincie Edirne, aan de grens met Bulgarije en Griekenland. 'We hebben echter geen spoor van zijn vertrek', luidt het.

Turkije stootte in december 2014 voor het eerst op zijn naam, als deel van een onderzoek dat Ankara voerde naar vier andere jihadistische verdachten op vraag van Frankrijk.

Turkije heeft al vaak gefungeerd als toegangspoort voor strijders die in Syrië willen gaan vechten.

Mostefaï werd geboren in de Parijse voorsteden. Volgens François Molins werd hij verschillende keren veroordeeld voor kleinere misdrijven. Hij was bij het gerecht ook bekend voor zijn radicalisering sinds 2010, maar was 'nooit betrokken' bij een terrorismedossier, aldus de procureur van Parijs.